Srbija na još jednoj proveri

Pre početka pregovora o članstvu Srbije, o celom procesu još jednom će se izjasniti Savet ministara i šefovi država i vlada članica EU.

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2013.

22:12

Default images

Osim preporuke da pregovori sa Srbijom počnu do kraja januara 2014. godine, u zaključcima Saveta ministara u koje je B92 imao uvid navodi se da će nastavak normalizacije odnosa između Beograda i Prištine takođe biti razmatran u sklopu priprema za početak pregovora.

Evropski ministri takođe ističu da stalan, vidljiv i održiv napredak u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, ostaje ključni uslov da Srbija i Kosovo nastave evropskim putem. To uključuje, naglašavaju ministri, i primenu svih već postignutih dogovora kao i obavezu dve strane da jedna drugu ne blokiraju u tom procesu.

Predloženo rešenje smatra se kompromisom, a usvojena verzija zadovoljava zahteve Nemačke da se datum početka pregovora veže za punu primenu briselskog sporazuma.

U tekstu kojim će se u petak baviti šefovi država i vlada svih članica Evropske unije nalazi se još jedna pohvala političkim liderima u Srbiji za postignuti Prvi sporazum o normalizaiciji odnosa sa Prištinom kao i sporazum o primeni briselskog dogovora.

Nastavak dijaloga sa Beogradom navodi se i kao ključni uslov koji mora da nastavi da ispunjava Kosovo. Evropski ministri dali su podršku nastavku procesa koji bi doveo do otvaranja pregovora Kosova o Stabilizaciji i pridruživanju. Savet ministara napominje da se odluke o Kosovu donose bez prejudiciranja statusa Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: