Obradović: Naše odgovornosti nema

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da ministarstvo nije odgovorno što su ukradeni testovi za polaganje male mature i ističe da mala matura nije poništena.

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2013.

12:57

Default images

"Naše odgovornosti nema. Komisija je donela najbolju moguću odluku i za decu i za sve.Da li se moglo sprečiti to što se dogodilo? Verovatno. Nama u ministarstvu je više nego ikom stalo da se utvrdi ko je učestvovao u krađi testova", rekao je Obradović na sednici Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Ministar je pojasnio da se ovogodišnja mala matura ne poništava, jer je najveći broj svršenih osnovaca pristupio ispitu, što je dovoljan zakonski osnov da se ne poništi i da će za decu, koja iz opravdanih razloga nisu polagala taj ispit u junu, polaganje biti organizovano u avgustu.

"Mi, ni ja kao ministar, ni moje kolege u ministartsvu ne bežimo od odgovornosti, ali smo mi uradili svoj deo posla. I u odnosu na ono što je policija ustanovila i u odnosu na ono što je komisija donela, a donela je najbolje rešenje i za decu i za sistem. Naše odgovornosti nema", rekao je Obradović.

Resorni odbor, kojim predsedava Miodrag Stojković iz opozicione Demokratske stranke, sazvan je da bi se razmatrali problemi u vezi sa polaganjem male mature, čiji se rezultati u junu ove godine neće bodovati pri upisu u srednje škole, jer su testovi ukradeni iz štamparije pre polaganja tog ispita.

Pred skupštinskim Odborom za obrazovanje ministar prosvete je siguran . Argumente iznosi u sali u kojoj nema nijednog poslanika vladajuće većine. Opozicija zbog propale male mature i loših rezultata osmaka najavljuje postupak za smenu Obradovića.

Poslanici stranaka vladajuće koalicije, članovi tog odbora, međutim, nisu došli na današnju sednicu, pa nije bilo kvoruma za donošenje odluka, već se samo razgovaralo o problemu ovogodišnjeg polaganja male mature.

"Ova vlada je obrazovanje definisala kao jedan od svojih prioriteta. U ovakvoj situaciji predstavnici vladajuće većine ne samo da nisu došli na sednicu, nego su dvojica koja očigledno nisu bila obaveštena, napustili sastanak da ne bi slučajno dali kvorum", rekao je poslanik LDP-a Miljenko Dereta. Poslanik opozicione Liberalnodemokratske partije je ocenio da su bile male šanse da je neko iz resornog ministarstva ukrao testove za malu mature, ali da se ne radi samo o krivičnoj, već i o moralnoj odgovornosti i naveo da bi bilo moralno da predstavnici ministarstva bar ponude ostavke.

"LDP će sakupiti 60 potpisa za smenu ministra zbog rezultata koji su postignuti na ukradenom ispitu", kazao je Dereta i naveo da su dva poslanika, članovi parlamentarnog odbora za obrazovanje bili u danas u sali pred tu sednicu, ali da su otišli da odbor ne bi imao kvorum za odlučivanje.

Poslanica opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga je upitala da li ministarstvo zna da su pripadnici nacionalnih manjina dobili drugačije zadatke na testu iz matematike od većine učenika i zašto o tome niko ne govori. Ona je istakla da će LSV podržati sve poslaničke grupe koje traže odgovornost ministra Obradovića.

Poslanik opozicione DS Janko Veselinović je izrazio zadovoljstvo što su uhvaćeni kradljivci testova, ali je istakao da se tu ne završava politička i moralna odgovornost za neuspeh male mature i upitao kako je moguće da je uspeo ispit na kom deo dece ima rešene zadatke.

"To što ministar nije taj koji je krivično odgovoran, delim pretpostavku da je to tako, i mislim da to niko nije ni dovodio u pitanje, ali to ne znači da nije politički odgovoran zato što su neki ljudi, koji rade kao državni činovnici, i drugi ljudi koji treba da ih kontrolišu, i ceo sistem obrazovanja izgubili kredibilitet", rekao je Veselinović.

Veselinović je kritikovao poslanike vladajućih, SPS-a, čiji je Obradović funkcioner, kao i poslanike URS-a i SNS-a što nisu došli na sednicu odbora uz ocenu da su najverovatnije u skupštinskom restoranu "piju kafu ili jedu viršle".

Kritika opozicije promenila je ton.

Obradović je povišenim tonom odgovorio Veselinoviću da nije došao na sednicu odbora da se pravda, već da kaže činjenice i da ne dozvoljava da se vređaju njegove kolege.

"Apsolutno ne prihvatam g. Veselinoviću način na koji kvalifikujete moje drugove iz SPS. Ta priča o restorima ili ovo-ono, to zadržite za sebe. Kakav je to način? Ne dozvoljavam da moje drugove neko vređa", odovorio je Obradović.

Nakon odgovora ministra u tom tonu, sednicu odbora napustili su Miljenko Dereta i poslanica opozicione Demokratske stranke Srbije (DSS) Ružica Igić, koja je bila sledeća na listi prijavljenih za obraćanje. "Postavljamo pitanje odgvornosti celog ministarstva. Ne može za pad ekonomije da bude kriv neki diler deviza. Znači, zna se čija je i ja bih voleo da u našoj državi najzad postoji komandna odgovrnost", rekao je Vladimir Gordić iz DS.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić rekao je da odustaje od odbrane ili napada na ministra jer nisu prisutni poslanici iz svih stranaka, ali je upitao da li je ministarstvu poznata procedura zaštite testova za malu mature i kako je moguće da oni budu sedam dana u štampariji.

"Šta bi bilo da su se dokazi pronašli sedam dana kasnije. Ova matura bi bila već na spiskovima. Imali bismo situaciju da nije bilo dokaza, ali je svako nepismen u ovoj zemlji znao da su spiskovi šetali po ulicama", rekao je Sokić.

Obradović je kazao da su indicije o krađi testova postojale i prethodnih godina i nakon toga upitao žasto krivci i tada nisu nađeni.

"Mi nismo mogli da utičemo na činjenicu da će ti testovi biti ukradeni", ponovio je on.

Predstavnik roditelja dece koja su polagala ove godine malu mature Rade Vuksanović je ocenio da su deca prošla kroz "psihičko zlostavljanje, jer su po dolasku na polaganje ispita čuli da deo učenika već zna rešenja testova i ipak morali da rešavaju zadatke".

"Nemate predstavu kroz šta su oni prolazili, prvenstveno u ponedeljak ujutro, kada su došli na polaganje srpskog ispita i kada su čuli da neka deca imala ispite. Posle toga treba sesti i uraditi test", rekao Vuksanović.

"Kako će se rangirati uspeh dece koja nisu učestvovala na nekim takmičenjima, a imaju odličan uspeh? Da li je realno da manje šanse za upis željene škole imaju deca odličmog uspeha koja nisu učestvovala na takmičenjima u odnosu na decu koja su bila manje uspešna u školi, a išla su na takmičenja?", upitao je Vuksanović.

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić je rekao da će se rangiranje za upis u srednje škole vršiti detaljno i da će biti učinjeno sve da bude ravnopravno. Više od 98 odsto osmaka polagalo je u junu malu mature, dodao je Kostić.

Na direktno pitanje da li će podneti ostavku, ministar je rekao:

"G. Božoviću, niste bili u skupštini kada smo razgovarali o tome i ne znam da li ste bili ovde na početku".
Božović: "Jesam".
Obradović: "E, onda ste čuli odgovor. Ako vam nije dovoljno dobro poznat ili nerazumljiv, onda pročitajte transkript".

Božović: "Dobro, čuli smo odgovor da nemamo odgovor".
Obradović: "Ne, nemojte, molim Vas da me tumačite".
Božović: "G. ministre, ne tumačim ja Vas, ali nemojte vi meni da govorite šta ja treba da pričam i koga treba da zovem".

Stefanović pita Obradovića - kada ćete podneti ostavku

Šef poslaničkog kluba DS Borislav Stefanović pitao je ministra Obradovića kada će podneti ostavku pošto je napravio "neviđeni skandal" u vezi sa polaganjem male mature.

Stefanović je, u delu sednicu kada poslanici svakog utorka i četvrtka postavljaju pitanja i traže obaveštenja, rekao da je posle tog skandala prosveta poptuno uništena, a "deca suočena sa testovima koji su pušteni u prodaju".

Šef demokrata u parlamentu je ukazao da će kao jedini krivac, da "strada štampar u štampariji".

Uz opasku da nema kome da se obrati, jer su poslanici SNS "naprasno napustiti salu", Stefanović je od ministra Obradovića tražio objašnjenje kako može da viče na poslanike na sednici skupštinskog odbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

174 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: