Berlin:Odložiti razgovore s Turskom

Nemačka je predložila odlaganje otvaranja novog poglavlja pregovora s Turskom za ulazak u EU za četiri meseca, zbog reakcije Ankare na antivladine proteste.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2013.

18:39

Default images

Nemačka je predložila odlaganje da bi se Turskoj pokazalo da je EU nezadovoljna reakcijom Ankare na proteste.

U Luksemburgu se danas održava sastanak ministara inostranih poslova EU, a na vrhu agende je ponovno otvaranje poglavlja s Turskom.

Berlin je prošle sedmice blokirao ponovno otvaranje razgovora sa Turskom zbog načina na koji Ankara suzbija masovne antivladine proteste širom Turske.

EU je ranije planirala da oživi pristupne pregovore sa Turskom u sredu tako što će otovoriti novo poglavlje, ali je Nemačka danas, uz podršku nekoliko drugih čalnica, blokirala taj plan zbog načina na koji je Turska reagovala na antivladine proteste.

U dvonedeljnim sukobima demonstranata i policije poginulo je četvoro ljudi, među kojima jedan policajac, a povređeno je oko 7.500 ljudi, podseća Rojters.

Odlaganje otvaranje pregovora sa Turskom izaziva sumnju da li će Turska, pretežno muslimanska zemlja sa 76 miliona stanovnika, ikad biti primljena u EU.

Šef nemačke diplomatije Gido Vestervele rekao je da je Berlin dao kompromisni predlog Irskoj koja trenutno predsedava EU o kojem će ona razgovarati sa drugim državama EU.

"Ne možemo reći danas da li će taj predlog proći, ali dajemo sve od sebe da pronađemo dobro rešenje", rekao je on novinarima na samitu u Luksemburgu.

Vestervele je izjavio uoči sastanka ministara inostranih poslova EU u Luksemburgu da "ne smeju dozvoliti da se dijalog prekine ili bude oslabljen''.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: