Nastavak dijaloga o članstvu Turske

Nemačka i druge zemlje EU nastaviće pregovore o članstvu sa Turskom u Luksemburgu, uprkos višenedeljnim antivladinim protestima koji su uzdrmali vladu Erdogana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2013.

11:58

Default images

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele izjavio je, uoči sastanka ministara inostranih poslova EU, da "ne smeju dozvoliti da se dijalog prekine ili bude oslabljen'', prenela je agencija AP.

Nemačka je blokirala naredni korak u pregovorima o članstvu Turske u Uniji prošle nedelje, ali su se ostale članice, uključujući Švedsku i Belgiju, složile s potrebom da treba gledati napred u odnosu na postojeće političke sukobe u Turskoj i da EU treba da uzme u obzir dugoročne interese.

Savet za spoljne poslove EU danas će se sastati na nivou ministara inostranih poslova, pod vodjstvom visoke predstavnice Unije za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton, na kome bi trebalo da bude doneta odluka o otvaranju novog poglavlja o regionalnim politikama.

Uprkos odobrenju 26 zemalja članica, Nemačka je stajala kao jedina zemlja koja se protivila otvaranju tog poglavlja zbog niza čarki izmedju Berlina i Ankare sve do parka Gezi u Istanbulu, dodaju turski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: