Poništena matura, upis prema uspehu

Mala matura poništena i rezultati prijemnog ispita iz srpskog i matematike neće se uzimati u obzir prilikom upisa u srednje škole. Boduju se uspeh i takmičenja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2013.

14:45

Default images

Upisna komisija je odlučika da osmaci umesto bodova sa testova, budu rangirani na osnovu uspeha iz dosadašnjeg školovanja, ali i uspeha na takmičenjima.

Komisija je ranije odlučila da ne bude ponavljanja testova, a nakon što su otkrivene malverzacije i na testu iz srpskog, najavljeno je da će danas biti doneto "rešenje koje nikoga neće oštetiti".

Prilikom upisa u srednje škole neće se vrednovati rezultati testova iz srpskog i matematike za malu maturu, već samo uspeh iz osnovne škole od šestog do osmog razreda i rezultati sa takmičenja, izjavio je pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Republičke upisne komisije rekao da se ostvareni bodovi sa srpskog i matematike neće koristiti za upisu u srednje škole jer je naknadno policija utvrdila da je i prilikom štampanja testova iz srpskog došlo do zloupotrebe.

Kostić kazao i da ministar prosvete Žarko Obradović posle najnovijih dešavanja sa testovima na maloj maturi ne treba da podnese ostavku, jer "se sve desilo van Ministarstva prosvete".

"Sve što se desilo, desilo se van Ministarstva prosvete i sve što je Ministarstvo trebalo da učini je učinilo. Poslali smo dopise MUP-u, poslali smo krivičnu prijavu koju je potpisao ministar prema NN licu i na osnovu tih naših prijava MUP je radio", rekao je Kostić i zahvalio MUP-u na brzoj reakciji.

Kostić je rekao i da će oni učenici koji sada nisu polagali završni ispit iz bilo kojih razloga, to moći da učine u avgustu i da će taj termin biti naknadno određen.

Upitan da li će takvom odlukom biti oštećeni učenici koji su računali na bolji uspeh na testu, on je odgovorio da se svi u Ministarstvu nadaju da ovakvom odlukom nijednom učeniku neće biti pričinjena šteta.

Kako je dodao, ponovljeni test iz matematike nije zloupotrebljen.

Sastanak Upisne komisije bio je zakazan za 11 i 30 časova, a informacija o odluci nije bilo punih tri i po sata. Znalo se samo da neće biti pomeranja upisa.

"Mi jednostavno nećemo da idemo na ponovno testiranje, jer bi to bilo maltretiranje dece. Posle sedam dana nema više opravdanja da se nešto pomeri. Nema razloga ni za pomeranje upisa", rekao je ranije predsednik Komisije Zoran Kostić.

Ministar prosvete Žarko Obradović je tokom vikenda izjavio da će odluka biti doneta tako da "nijedno dete ne bude oštećeno".

Tokom dana su pronađeni i originalni ukradeni testovi za polaganje matematike, kako je saopštio MUP, u stanu prijatelja Zorice M. osumnjičene službenice štamparije Službenog glasnika.

Podnete su u krivične prijave protiv lica odgovornih za krađu testova, kao i protiv lica koji su osumnjičeni da su krađu prikrivali.

U srednjim školama ima skoro 80.000 mesta, oko 10.000 više nego što je osmaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

492 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: