Morača: Sleteo autobus, 16 mrtvih

Na magistralnom putu Podgorica-Kolašin u provaliju je sleteo autobus rumunskih tablica, a u udesu je poginulo 16 putnika. Povređeno je 30 osoba i jedno dete.

Izvor: Vijesti

Nedelja, 23.06.2013.

18:15

Default images

Životno je ugroženo osam povređenih, 28 njih operisano. Povređeno dete je bilo očevidac i zadobilo je lakše povrede.

Uprava policije CG je oko 21 čas za portal RTCG saopštila da ima 16 žrtava nesreće, nakon što su spasioci iz olupine izvukli još tri tela. Iz Urgentnog centra su naveli da su svi povređeni putnici "preliminarno teški pacijenti".

Od 30 putnika povređenih u današnjem udesu ugroženi su životi osmoro i oni su na intenzivnoj nezi, saopštio je večeras Klinički centar Crne Gore u Podgorici.

Direktor Kliničkog centra Ranko Lazović je na konferenciji za novinare rekao da je operisano 28 putnika.

On je naveo da su veći broj povređenih putnika ima "udružene povrede".

Dva putnika su umrla tokom pružanja pomoći, a jedan je dovezen u Klinički centar bez znakova života, rečeno je novinarima.

Autobus je izašao iz tunela u blizini manastira Morača i probio bankinu na početku mosta Ždrijelo sa leve strane, survao se i zaustavio u provaliji na oko 30 do 40 metra od puta.

U autobusu je bilo 46 putnika, a svi stradali i povređeni su rumunski državljani. Putnici su mahom bili stariji ljudi.

U nesreći je povređen i jedan dečak, koji je stajao pored mosta sa ocem kada je autobus sleteo u provaliju. Desetogodišnjeg B. P. pogodili su komadi metala u glavu i grudi, ali je on samo sa lakšim povredama prebačen u Klinički centar, pišu "Vijesti".

Nešto ranije, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević je otklonio dilemu oko toga odakle je autobus - odbacio je pojedine navode da je iz Ukrajine i potvrdio da je iz Rumunije.

Povređene su u KC Crne Gore tokom večeri obišli crnogorski premijer Milo Đukanović i ministri.

Reporterka "Vijesti" javila je tokom večeri da se na padini vide tela mrtvih i da su spasioci napravili kordon koji se spuštao kroz šiblje, odakle su izvlačeni povređeni, u vrlo teškom stanju. Do 18.50 sati iz provalije je izvađeno oko 30 povređenih.

Nešto pre 19 sati helikopter je uspeo da se spusti u mestu Seoce. Na licu mesta su lekari iz više crnogorskih opština sa severa. Policija je blokirala jednu traku kako bi vozila hitne pomoći mogla da dođu do mesta nesreće, a osoblje Kliničkog centra u Podgorici je ceo dan u stanju pune pripravnosti.

Direktor Urgentnog bloka Vladimir Dobričanin kazao je TV Crne Gore da je u KC dopremljena 31 odrasla osoba i jedno dete. Dete je sa lakšim telesnim povredama smešteno na Dečju kliniku, dok su ostali putnici prošli sa težim povredama, prenose Vijesti.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović je novinarima kazao da su blagovremeno preduzete sve mere zbrinjavanja povredjenih putnika i da se nada da će većina preživeti.

Osim ekipa hitne pomoći, povređene putnike do Kliničkog centra u Podgorici prevozili su i putnički automobili koji su se zatekli na mestu nesreće.

Policija je napravila koridor od mesta udesa do Podgorice kako bi se povređeni putnici što pre prebacili do Kliničkog centra.

Ambasador Rumunije je večeras saopštio da je u nesreći rumunskog autobusa poginulo 15 putnika, a 30 je povređeno.

Povređene putnike večeras je posetio i predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović. Zajedno sa Đukanovićem, povređene putnike obišli su i ministri unutrašnjih poslova i zdravlja Raško Konjević i Miodrag Radunović.Ambasador Rumunije u Podgorici Mihail Florič kazao je da su svi stradali i povređeni putnici rumunski državljani.

Dačić ponudio pomoć Crnoj Gori

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ponudio je danas svu potrebnu pomoć Crnoj Gori zbog ove teške saobraćajne nesreće.

Dačić je izjavio Tanjugu da je ponudio pomoć u medicinskom i stručno tehničkom ljudstvu i svemu što je potrebno da bi se sanirale tragične posledice nesreće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: