Zatvorena biračka mesta u Zaječaru

Građani Zaječara glasali na vanrednim lokalnim izborima. Dve osobe povređene u tuči ispred birališta u jednom selu. Do 19 izlaznost 51 odsto.

Izvor: B92

Subota, 22.06.2013.

23:51

Default images

Biračka mesta su zatvorena večeras u 20 časova, a prvi preliminarni rezultati biće poznati u 22 sata.

Prema rečima predsednice Gradske izborne komsiije Slađane Bogdanović glasanje je teklo uobičajeno i podsetila da se jedini incident dogodio na biračkom mestu u selu Velika Jasikova.

Ona je rekla i da je, prema najnovijim podacima, odziv birača bio izmedju 50 i 51 odsto i podsetila da je na prethodnim izborima ukupna izlaznost bila 56 odsto.

Bogdanovićeva je precizirala da je GIK do rezultata o odzivu birača došla na osnovu uzorka sa pet biračkih mesta u seoskim sredinama i gradu, da je uzorkovanje obavljano na svaka dva sata i da je u 19 sati priključeno još 20 biračkih mesta, kako bi se dobio potpuniji rezultat o izlaznosti.

"Glasanje je teklo uobičajeno. Sva biračka mesta, njih 69, otvorena su u 8 sati, od kojih se 24 nalaze u gradu, a 45 u seoskim sredinama", rekla je predsednica GIK-a.

Ona je podsetila da se jedini incident dogodio na biračkom mestu 47, u selu Velika Jasikova, da je to biračko mesto zatvoreno zbog tog incidenta i da su o tome obavešteni državni organi, koji su izašli na teren i sačinili izveštaj.

Bogdanovićeva je najavila da će prvi preliminarni rezultati o tome kako su gradjani Zaječara glasali biti poznati u 22 sata.

Ranije danas je rečeno u izbornoj komisiji u selu Velika Jasikova za B92 da se pojavilo 14 nepoznatih osoba, koji su se žalili na određene nepravilnosti. Naime, oni su tvrdili da jedna gospođa nije glasala, da je vraćena, što nije tačno, kažu iz izborne komisije.

Došlo je do fizičkog kontakta na biralištu, ali dva puta su članovi izborne komisije izgurali te ljude. Sama tuča se dogodila ispred biračkog mesta oko 11 sati, javlja naš reporter. Dve osobe su lakše povređene, jedna je član izborne komisije, druga je iz Mesne zajednice.

Jedna od povređenih osoba ima hematome na glavi i oseća vrtoglavicu, i prebačena je na odeljenje hirurgije zaječarske bolnice.

Kako su za B92 rekli očevici, osobe koje su napale meštane, i tom prilikom povredile dva meštana, nisu iz ovog sela. Ovo biračko mesto je zatvoreno i
nije više otvarano.

U blizini biračkih mesta su morali biti sklonjeni plakati određenih stranaka, koji nisu bili na propisanoj udaljenosti. Priča se i da su članovi određenih stranaka išli po kućama i proveravali da li su građani izašli na glasanje. Kako javlja naš reporter, priča se i da su članovi pojedinih partija nudili novac da bi građani izašli da glasaju, a za tu "uslugu" su plaćali i do 3.000 dinara.

Pomenuti događaji izazvali su brojna prepucavanja političkih stranaka, a neke od njih su držale i konferencije za novinare, iako je na snazi izborna tišina.

U tuči su, kako se tvrdi, učestvovale pristalice URS i SNS.

U Zaječaru se održavaju izbori, jer je vladajuća koalicija koju su predvodili Ujedinjeni regioni Srbije i gradonačelnik Boško Ničić izgubila većinu.

Za 50 odborničkih u gradskoj skupštini, Gradska izborna komisija proglasila je devet izbornih lista.

Prvi na listi su Ujedinjeni regioni Srbije, sledi lista Srpske napredne stranke, dok je treća lista Socijalističke partije Srbije.

Četvrta na glasačkom listiću je Liberalno demokratska partija, peta lista koalicije Demokratska stranka Srbije i Dveri, šesta je Demokratska stranka, a sedma grupa građana "Zaokret - Dragoslav Đokić".

Osma je Srpska radikalna stranka, a deveta Grupa građana za Zaječar dr Vlastimir Badžević.

U birački spisak upisano je 55.296 birača.

Incidenti obeležili i kampanju

Kampanju su obeležili sukobi aktivista stranaka i policija je više puta intervenisala da bi sprečila obračun aktivista SNS-a i URS-a, koji je tražio da OEBS pošalje posmatrače.

Poslednjih nekoliko nedelja, preidzbornu kampanju u ovom gradu obeležili su otvoreni sukobi i tuče između pripadnika različitih političkih opcija.

Zbog takve atmosfere mnogi strepe da ni sam dan izbora u gradu neće proteći bez problema.

Izborni štabovi ipak su se pobrinuli da građani ne zaborave glavne poruke i ličnosti za koje će se birači opredeljivati.

A u borbi za svaki glas izgleda da su dozvoljena sva sredstva.

Oni od kojih zavise rezultati, mirno čekaju dan izbora. Za probleme i sukobe koji su se dešavali prethodnih nedelja u ovom gradu građani najviše krive političare i medije. Građani kažu da žele mir, i da ne moraju političari da se toliko svađaju. Mnogi smatraju da napetost stvaraju sami političari, ne građani. Mnogi od njih nisu očekivali incidente.

Štangle i pesnice, korišćenje medija i javnih resursa i ozbiljna kampanja na društvenih mrežama za glas više - samo su onog što je obeležilo kampanju u Zaječaru.

"Na biralištima neće biti ni domaćih ni inostranih posmatrača. Poziv za posmatranje Cesidu stigao je u ponedeljak, pa nije bilo moguće za tako kratko vreme organizovati kontrolore na terenu", kaže za B92 Radomir MIlošević iz Cesida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: