Ne ponavlja se test iz srpskog

Test iz srpskog tj. maternjeg jezika, neće biti ponavljan, jer je prvi uslov za završetak osnovnog nivoa obrazovanja, izlazak na završni ispit, ispunjen.

Izvor: B92

Subota, 22.06.2013.

17:26

Default images

Ovo je za B92 rekao predsednik Republičke upisne komisije Zoran Kostić.

"Republička upisna komisija će se sastati u ponedeljak 11.30 kada će doneti odluku u interesu dece", najavljuje Kostić.

"Komisija treba da donese odluku koji će bodovi biti relevantni za upis učenika u srednju školu", rekao je on.

Istragom je utvrđeno da je testove za maturante osnovne škole ukrala osoba koja radi u štampariji Službenog glasnika, saopštio je premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Osoba koja radi u štampariji Službenog glasnika Srbije sa inicijalima Z.M. je u periodu od 5. do 12. juna iz tog preduzeća iznela originalne testove, rekao je premijer, i dodao da je osumnjičeno lice praktično priznalo krađu. Dačić je dodao da je osumnjičena osoba uhapšena, ali i da se sumnja da je u tom delu bilo i više pomagača.

Obradović: Komisija će naći rešenje

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da je država pronalaženjem osumnjičene osobe za krađu testova za malu maturu pokazala da se krađa ne isplati a da se znanje vrednuje i isplati.

"Pokazali smo da se krađa ne isplati i da će krivac biti uhvaćen. Sporni testovi neće biti relevatni za upis. Posle pronalaženja krivca za krađu testova, nema nijednog razloga da mala matura i upis u srednje škole ne prođu na dobar način", rekao je Obradović Radioteleviziji Srbije.

Obradović je naveo da će đaci iskazati svoje želje i u odnosu na broj bodova te će želje biti poštovane, pa slede upis u srednje škole i odmor.

Ministar prosvete je istakao da nijedno dete ne sme da bude oštećeno i da će sudbina testa iz srpskog jezika za malu maturu biti rešena tako da nijedan učenik neće biti neravnopravan u odnosu na druge.

"Komisija će naći rešenje, koje ne mogu prejudicirati, ali ima dosta elemenata na osnovu kojih se može obaviti upis, pošto je samo pristupanje upisu i završetak osmog razreda osnovne škole dovoljan razlog da se upiše srednja škola", rekao je Obradović.

Naveo je da zadaci iz matematike koji sporni i na njih se niko nije žalio.

"Imamo i rezultate sa takmičenja, tako da pitanje sudbine srpskog jezika samo po sebi neće biti relevantno za raspored ako se reši na način da niko ne bude diskriminisan", rekao je Obradović.

Podsetio je da je policija našla "osobu koja je ukrala testove" a ostaje da se mnogo toga utvrdi u istrazi.

"Sada znamo da je test sporan i naći ćemo rešenje za to", rekao je Obradović.

Ministar prosvete je istakao da se ceo slučaj neće završiti na osumnjičenoj službenici štamparije i da će istraga pokazati kome je osumnjičena davala testove i na koji su način testovi distribuirani, da li su prodavani i da li je novac jedini motiv.

"Više puta sam rekao, ministar prosvete ne priprema, štampa i distribuira testove, Službeni glasnik je radio taj posao i prošle godine, kada smo od policije i tužioca dobili obaveštenje da nije moguće šta je u pitanju, a ovog puta je policija reagovala vrlo energično", rekao je Obradović.

Ponovio je da sindikati koji su tražili njegovu ostavku imaju pravo da postavljaju pitanje svih, pa i ministra.

"Ovih dana sam bio u situaciji da mi se bukvalno nije dalo da objasnim o čemu se radi, tražila se moja ostavka bez želje da se utvrdi ko je ukrao testove, a krađa testova je krivično delo", rekao je Obradović.

Forum beogradskih gimnazija: Ispit mora da se poništi

Forum beogradskih gimnazija ocenio je danas da ovogodišnji maturski ispit osnovaca mora biti poništen, jer slučaj krađe testa ne može biti rešen otkrivanjem radnika štamparije, čime je skandal samo dokazan.

"Ispit mora biti poništen, a ministar mora dati ostavku", navodi se u saopštenju Foruma, koji dodaje da današnja izjava premijera Ivice Dačića znači da su i testovi iz matematike i iz srpskog jezika u potpunosti "provaljeni".

"Izjava premijera da neće biti poništavanja male mature, na ovaj način izrečena u medijima, iako nije ustanovljeno da li je Z. M. stvarno kriva, liči nam na pokušaj da se ova afera po svaku cenu što pre okonča", navodi se u saopštenju.

Forum postavlja i pitanje zaštite prava osumnjičene osobe koja je, na osnovu izjave premijera, već unapred označena kao krivac, iako mu joj nije suđeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: