Radnik u štampariji ukrao testove

Testove za maturante osnovne škole ukrala je osoba koja radi u štampariji Službenog glasnika, a koja je i uhapšena, saopštio Dačić. Suspendovan knjigovezac.

Izvor: B92

Subota, 22.06.2013.

13:23

Default images

Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je rešen slučaj krađe testova iz srpskog jezika i matematike za maturante osnovne škole i da je istragom ustanovljeno da je radnik u štampariji Službenog glasnika Srbije sa inicijalima Z.M. u periodu od 5. do 12. juna iz tog preduzeća iznela originalne testove.

Dačić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, u pauzi sastanka sa srpskim privrednicima, rekao da je osumnjičena osoba praktično priznala krađu testova, koja se smatra krivičnim delom, a vladina komisija radi na utvrđivanju odgovornosti za tu krađu.

Vlada takođe treba da ustanovi od kada se vrše takve zloupotrebe. Premijer je dodao da se sumnja da je u ovom krivičnom delu bilo više pomagača.

"Istraga će biti nastavljena. Tu ima pomagača, a odluku o tome - šta dalje, treba da donese komisija Ministarstva prosvete", rekao je Dačić.

On je dodao da je MUP taj slučaj rešio na zahtev Ministarstva prosvete, kao i da mala matura neće biti poništena. “Nema poništavanja mature, tu treba da se donese odluka koja je u najvećem interesu dece i to treba da uradi Ministarstvo prosvete“, kaže on.

Službeni glasnik Srbije je saopštio da je pokrenuo disciplinski postupak za otkaz ugovora o radu knjigovesca Z.M. zbog sumnje da je neovlašćeno iz štamparije Službenog glasnika izneo testove iz srpskog jezika i matematike za maturante osnovnih škola.

Kako se dodaje u saopštenju, knjigovezac Z.M. suspendovan je sa posla.

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je ranije danas da je država pronalaženjem osumnjičene osobe za krađu testova za malu maturu pokazala da se krađa ne isplati, a da se znanje vrednuje i isplati.

B92 je pokušao da dobije reakciju i sazna stav Ministarstva prosvete, zbog činjenice da je očigledno i test iz srpskog jezika bio iznet iz štamparije, ali još uvek nismo uspeli da dobijemo nikakvu zvaničnu informaciju.

Test iz srpskog jezika, tj. maternjeg jezika, neće biti ponavljan, rekao je za B92 predsednik Republičke upisne komisije Zoran Kostić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

279 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: