Merkelova "izgrdila" Putina

Nemačka kancelarka Angela Merkel opomenula je na ekonomskom forumu ruskog predsednika Vladimira Putina da često govori glasno, nakon čega je on počeo da šapuće.

Izvor: B92

Petak, 21.06.2013.

19:58

Default images

"Ruski lider se ne izražava uvek tiho, nekad govori nekako glasno", rekla je Merkelova učesnicima Medjunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

"Ali to nas ne sprečava da sarađujemo", dodala je ona, sedeći pored njega, preneo je AFP.

"Moram da pričam glasno da bi me čuli, ali ako je to preglasno, molim za izvinjenje", uzvratio je Putin i zatim snizio nivo glasa na šapat.

Kada je Merkelova tokom diskusije rekla da ne zna ko snosni odgovornost za rekapitalizaciju problematičnih banaka, Putin je kazao: "Reći ću to šapatom", a onda je njegov glas prerastao u glasni šapat: "Nadam se ne na štetu gostiju".

Putin je demantovao navode da je između njega i nemačke kancelarke Angele Merkel došlo do sukoba oko nemačkih umetničkih dela i da je njihova poseta Ermitažu otkazana.

Mediji su ranije danas javili da sukob oko nemačkih umetničkih dela, koje je Sovjetski savez zaplenio na ime ratne nadoknade, sada preti da ugrozi posetu nemačke kancelarke Angele Merkel Rusiji i da je ceremonija otvaranja izložbe otkazana.

"Ništa nismo otkazali", rekao je Putin na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje nemačkog novinara o tome da li je zajednička poseta muzeju otkazana.

On je potvrdio da je postojala neizvesnost da li će preostati dovoljno vremena za posetu muzeju, naveo je Rojters.

"Sada kada smo usaglasili vremenski okvir sa kancelarkom, shvatili smo da imamo vremena za konferenciju za štampu, sastanak sa poslovnim liderima i za posetu Ermitažu", naveo je Putin.

Dve zemlje su već godinama u sukobu oko toga da li umetnička dela koja su Sovjeti uzeli u Drugom svetskom ratu treba vratiti Nemačkoj.

Niko tačno ne zna koliko je umetničkih dela pokradeno iz nemačkih kolekcija dok je sovjetska vojska opsedala Berlin ali se, piše Bi-Bi-Si, sasvim sigurno može govoriti o hiljadama slika i skulptura.

Na izložbi u muzeju Ermitaž trebalo je da bude izložba dela koja su nekada stajala u nemačkim muzejima.

Ruski stav je ranije bio da su dela plaćena krvlju sovjetskih vojnika. Rusi su takodje ukazivali i da su Napoleonove trupe pokrale ruske kolekcije i da su ta dela završila u Luvru. Štaviše, kažu Rusi, nacisti su uništili ili i sami pokrali ruska umetnička blaga tokom invazije na ŠSR, podseća Bi-Bi-Si.

Umetnička dela koja su doneta iz Nemačke proteklih godina su nekoliko puta izložena u Moskvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: