BRA: Smanjena cena karata, šta sad?

Vlasti Sao Paula i Rio de Žaneira odlučile su da ponište odluku o povećanju cena karata za prevoz, što je bio povod za talas protesta u Brazilu.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.06.2013.

08:06

Default images

Međutim, kako prenosi AP, protesti se nastavljaju u gradu Niteroju i na severoistoku Brazila.

Guverner Sao Paola Geraldo Alkmin rekao je novinarima da će cena karata za metro, železnicu i autobus biti vraćena na prethodnu, 10 centi manju, dok je gradonačelnik Rija Eduardo Paes, isto potvrdio kada je reč o cenama autobuskog prevoza, preneo je AFP.

Nije međutim poznato kakav će uticaj ova odluka imati na proteste koji su izbili u nekoliko brazilskih gradova upravo zbog povećanja cena karata javnog prevoza, ali su ubrzo prerasli u pravo nacionalno nezadovoljstvo socijalnom i zdravstvenom politikom brazilske vlade.

Državnom vrhu se najviše zamera da je mnogo novca potrošila na organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu, dok se veoma malo izdvaja za socijalu, zdravstvo i obrazovanje.

Takođe, demonstranti su tokom protesta u kojima su učestvovale stotine hiljada ljudi, vlast optuživale i za veliku korupciju i nepotizam, a sukobi s policijom su postali veoma žestoki, toliko i da jebrazilska vlada juče odlučila da na ulice pošalje specijalnu elitnu jedinicu sastavljenu od policije i vojske.

Demonstracija i sukoba s policijom bilo je i sinoć širom Brazila, a najžešće je bilo u gradu Fortalecu, gde je policija upotrebila suzavac i gumene metke kako bi rasterala demonstrante. U tim sukobima ima nekoliko povređenih.

Najmanje 30.000 ljudi učestvovalo je u protestnoj šetnji na glavnom putu koji vodi ka fudbalskom stadionu u Fortaleci, gde je trebalo da se održi utakmica Brazil-Meksiko, u okviru Kupa konfederacija, a do sukoba je došlo kada je policija zaustavila učesnike protesta. Neki od demonstranata počeli su da bacaju kamenice dok je policija upotrebila suzavac i gumene metke, preneo je BBC.

Protesta je bilo i u utorak uveče u Sao Paulu, kada je privedeno 63 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: