Završena večera kod Eštonove

Radna večera na kojoj su Dačič, Vučić i Tači kod Ketrin Ešton razgovarali o spornim pitanjima u primeni Briselskog sporazuma trajala skoro šest sati.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 20.06.2013.

00:22

Default images

Detalji još nisu poznati, a postignut je "delimičan dogovor".

Kako je ranije objavljeno razgovaralo se i o zakonu o amnestiji i izboru regionalnog komandanta policije za sever, a više izvora je navelo da se očekuje da večera potraje do ranih jutarnjih sati. Tanjug je objavio i da su razgovori "teški".

Premijer Dačić i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nisu davali izjave pre večere.

Tači je, uoči sastanka, novinarima rekao da će biti reči o svim do sada nerešenim pitanjima, uključujući struju, telekomunikacije i amnestiju i dodao da je optimista da će tokom večere doći do dogovora o svim spornim pitanjima.

"Drago mi je što srpska strana pokazala spremnost za implementaciju briselskog sporazuma i ohrabren sam time", rekao je Tači novinarima uoči večere.

Tači je rekao da će u razgovoru s Dačićem biti razmotreno pitanje datuma opštinskih izbora na severu koji će se istovremeno održati kad i ostali izbori na Kosovu.

Sastanak se ocenjuje kao presudan za donošenje odluke o tome hoće li će Srbiji biti odobren početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Novosti: Vučić u Briselu traži datum odmah

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić pridružio se u radnoj večeri kako bi preneo jasnu poruku da Srbija insistira na početku pristupnih pregovora sa EU u oktobru, pišu Novosti.

Novosti pišu da je Vučić "u poslednjem trenutku prelomio da pojača stranu Beograda". Razlog za to su, prema pisanju Novosti, različiti stavovi unutar srpskog državnog vrha, povodom predstojeće odluke Evropskog saveta koja se očekuje na Vidovdan.

"Vučić tvrdo insistira da se iz Brisela precizno i bez odlaganja odredi oktobar kao mesec u kome će otpočeti pregovori, dok premijer Dačić, navodno, nešto pomirljivije gleda i na eventualnu odluku o odlaganju početka pregovora za decembar ili za januar sledeće godine", navode Novosti.

Ne očekuje se potpisivanje bilo kakvog dokumenta

U Briselu su se održali i sastanci beogradskih i prištinskih radnih grupa, a od ishoda tih razgovora zavisio je i dnevni red dijaloga kod Eštonove, rekla je ranije portparolka Eštonove Maja Kocijančič.

"To će biti prilika da se napravi procena dosadašnjeg napretka u primeni sporazuma iz aprila", rekla je ona.

Suprotno nekim medijskim izveštajima, nakon večere se ne očekuje potpisivanje bilo kakvog novog dokumenta, a u ovom trenutku najvažnija je primena sporazuma, dodala je portparolka visoke predstavnice EU.

Kocijančičeva je potvrdila da će Eštonova u petak, zajedno sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom, uputiti zemljama članicama kratko pismo o napretku u sprovođenju sporazuma i unutrašnjim reformama u Srbiji.

"To je u okviru priprema za sastanak Ministarskog saveta koji će iduće nedelje biti održan u Luksemburgu", objasnila je ona, dodajući da sadržaj pisma uglavnom zavisi od onoga što će biti dogovoreno za večerom.

Ministri spoljnih poslova će u utorak u Luksemburgu raspravljati o dodeljivanju Srbiji datuma za početak pregovora o pridruživanju.

"Komisija je u svom izveštaju već dala preporuku Savetu da Srbiji odobri datum, tako da će pismo sadržati samo ažurirane informacije", istakla je Kocijančičeva.

Podršku Srbiji da dobije sada datum dale su i Italija, Grčka, Slovenija i Poljska, čiji su zvaničnici boravili u Beogradu. Ipak, završna reč čeka se iz Berlina.

Kako prenosi dnevni list Danas, uticajni krugovi vladajuće Demohrišćanske strankr nezadovoljni su brzinom primene sporazuma iz Brisela pa se protive davanju pozitivnog misljenja o pregovorima sa Srbijom. Demohrišćane Anegle Merkel, navodno, naročito čudi "zašto Vlada Srbije do kraja maja meseca nije obelodanila podatke o finansiranju institucija na severu Kosova", na šta se, kako tvrde obavezala sporazumom.

U Briselu su završeni tehnički pregovori Beograda i Prištine. Edita Tahiri je rekla da je ostvaren napredak, i to u onim pitanjima koja se tiču ukidanja paralelnih struktura na severu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: