Vrelina obara ljude na ulici

I danas u Srbiji tropske temperature. U 14 sati izmerena su 33 stepena, a obavljeno je 75 intervencija, od kojih 24 na javnim mestima, kažu u Hitnoj pomoći.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 20.06.2013.

07:14

Default images

Kod ovako visokih temperatura lekari upozoravaju na adekvatno oblačenje, ishranu i uzimanje dovoljno tečnosti. Takođe, građanima se savetuje da u najtoplijem delu dana ne izlaze, ukoliko ne moraju, iz svojih domova.

"Ne izlaziti na sunce u periodu od 10 časova pa sve do 17, da se obavezno nosi mala flašica sa vodom, kao i šešir sa velikim obodom. Takođe, trebalo bi da se ide i onom stranom ulice na kojoj je hlad i da se jede dovoljno svežeg voća i povrća. Količina tečnosti koja je u toku dana potrebna je 1,5 do 2 litra. Hrana koja se koristi trebalo bi da bude lako svarljiva, odnosno treba izbegavati hranu koja se teško vari", kazala je za Radio B92 specijalista opšte medicine, doktorka Vesna Vujičić.

Hitna pomoć sve češće pomaže na javnim mestima, uglavnom zbog kolapsa građana, kaže portparolka te službe Nada Macura.
Niš (Beta)
"Visoka temperatura ne odgovara ni relativno zdravim osobama. Hronični bolesnici i starije osobe su danas izgleda poslušali savet donekle, jer nije toliko veliki broj u odnosu na ukupan broj intervencija - 24 intervencije do sada, uglavnom su bili kolapsi, gubici svesti, i ljudi kojima je pozlilo na ulici. Ono što svakako moram da primetim je povećan broj poziva psihičkih bolesnika, njima ne odgovara ovako toplo vreme. Ta grupa bolesnika mora uzimati terapiju, porodica mora biti više oprezna što se njih tiče i naravno umiriti ih koliko god je moguće", kaže Macura.

"Od 11 do 17 časova niko ne bi smeo da izlazi napolje, pogotovu ne bolesni ljudi. Ukoliko neko baš u to vreme mora nešto da obavi, treba da uzima mnogo tečnosti, nosi pamučnu odeću, ali i da se lagano i zdravo hrani", objašnjava Macura.

Na udaru tropskog talasa je i ceo region. U Crnoj Gori maksimalna temperatura u Podgorici je dostigla 39 stepeni. Vrelo je bilo i u Zagrebu. Stanovnici hrvatske prestonice bore se sa vrućinom na razne načine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: