Lekari ne znaju za davanje mita

Najveći broj pacijenata koji tvrde da im je u domovima zdravlja traženo mito za to optužuje lekare - čak 65 odsto, a znatno manje medicinske sestre, piše Danas.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.06.2013.

20:56

Default images

S druge strane, zaposleni u domovima zdravlja nisu čuli da u njihovoj ustanovi ima korupcije - svega šest odsto njih je izjavilo da je čulo za tako nešto, mada većina smatra to samo glasinama, navodi se u istraživanju Agencije za borbu protiv korupcije u koje je Danas imao uvid.

Međutim, u domovima zdravlja je od mita i korupcije koje generišu sami lekari i medicinske sestre znatno zastupljenije takozvano čašćavanje osoblja sitnim poklonima (kafa, piće, slatkiši...) - čak trećina pacijenata tvrdi da to čini ponekad, a četiri odsto da to čini redovno.

"Čašćavanje nije samo deo tradicije i kulture, kako se to najčešće u javnosti predstavlja, već prilično ciljno - racionalan vid ponašanja - polovina ispitanika smatra da im taj postupak sigurno ili verovatno olakšava procedure i omogućava bolji tretman", navodi se u izveštaju.

Inače, istraživanje je obuhvatilo 1.452 korisnika domova zdravlja, kliničkih centara i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i 965 zaposlenih u njima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: