Kajenge: Postoje rasističke epizode

Italijanska ministarka Sesil Kajenge priznala je da u Italiji postoje "rasističke epizode", ali je istovremeno odbila da žigoše čitavu zemlju kao rasističku.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.06.2013.

20:48

Default images

Sesil Kajenge je prva crna ministarka u italijanskoj vladi, a uoči posete severnom regionu Veneto bila je suočena sa pretnjama smrću preko interneta, prenosi AP.

Ministarka Kajenge trenutno učestvuje na multikulturalnom festivalu koji se održava u Venetu.

Ministarka je istovremeno pozdravila promene u pristupu imigraciji u Italiji. Ona je dodala da je Italija na putu da ostvari veću zaštitu prava dece roditelja imigranata, prenosi AFP.

Njoj je nedavno pretila i Dolores Valandro, savetnica iz italijanske antiimigrantske partije Severna liga, podseća agencija. Dolores Valandro je izjavila da prvu crnu ministarku u vladi Italije neko treba da siluje.

"Što je neko ne siluje, samo da bi shvatila kako je žrtvama tog strašnog zločina? Sramota!", napisala je na svojoj stranici na Fejsbuku Dolores Valandro.

Ona je očigledno reagovala na članak objavljen na sajtu pod nazivom "Svi imigrantski zločini", u kojem se iznose detalji navodnog pokušaja somalskih imigranata u Đenovi da siluju dve devojke romske nacionalnosti, objavili su italijanski mediji.

Sesil Kajenge, po profesiji oftalmolog, državljanka je Italije poreklom iz Demokratske Republike Kongo. Ona se suočila s mnogim rasističkim napadima od kada je u februaru postavljena za ministarku, podsetio je AFP.

Takođe, privukla je oštre kritike Severne lige, zbog planova da predloži zakon koji bi omogućio deci rođenoj u Italiji od roditelja imigranata da automatski dobiju državljanstvo, umesto da na to čekaju do 18. godine.

Odmah posle objavljivanja komentara, Severna liga je isključila Dolores Valandro iz stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: