Napad na kancelariju UN u Mogadišu

Bombaš samoubica i naoružana grupa napali su danas kancelariju Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u Mogadišu, glavnom gradu Somalije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.06.2013.

11:34

Default images

Somalijska ekstremistička grupa Al Šabab preuzela je odgovornost za današnji napad.

"Bombaš samoubica razneo se na kapiji UNDP, a potom je nekoliko naoružanih boraca ušlo i otvorilo vatru", izjavio je agenciji Rojters istaknuti policijski zvaničnik Abdikadir Mohamed.

"Jedinice mudžahedina iz brigade mučenika napali su UNDP u blizini aerodroma u Mogadišu", objavila je ta grupa na svom tviter nalogu. Portparol UN u Mogadišu je saopštio da su napadači ušli u kompleks zgrade UNDP.

Ta islamistička grupa je dodala da su prvo izazvali eksploziju, a da je potom usledio oružani sukob sa bezbednosnim snagama.

Zgrada UNDP se nalazi na nekoliko stotina metara od dobro čuvanog aerodroma koji služi kao glavna baza za afričke mirovne snage koje se bore protiv islamskih ekstremista.

Ban ki Mun oštro osudio napad u Somaliji

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun danas je najoštrije osudio napad na predstavništvo UN u Somaliji u kojem je poginulo najmanje osam zaposlenih, dodajući da to "neće zastrašiti" misiju Svetske organizacije, rekao je Banov portparol Martin Nesirki.

Ban je telefonirao somalijskom predsedniku Hasanu Šeiku Mohamedu ubrzo nakon napada na kancelariju UN u Mogadišu rekao je Nesirki, prenosi AFP.

"Generalni sekretar je izjavio da UN neće biti zastrašene u ispunjenju svog mandata", dodao je Nesirki.

On je takođe kazao da je Ban pozvao somalijskog predsednika da osigura da osoblje UN bude zaštićeno.

Najmanje 22 je poginulo ranije danas u napadu ekstremističke grupe Al Šabab na kancelariju Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u Mogadišu, saopštila je somalijska vlada.

Napadači su uspeli da uđu u kompleks zgrade UNDP-a na sat vremena, koliko su trajale borbe sa snagama bezbednosti, međutim somalijske snage i snage Afričke unije uspele su da povrate kontrolu nad tim kompleksom, prenela je agencija Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: