Grčka: Bez dogovora oko državne ERT

Pregovori grčkog premijera Antonisa Samarasa sa koalicionim partnerima o smirivanju krize nastale zatvaranjem državne ERT završeni su bez rezultata.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.06.2013.

13:15

Default images

Pregovori će biti nastavljeni sutra.

"To je bila veoma teška rasprava koja će biti nastavljena i zaključena sutra uveče", kazao je lider Socijalista Evangelos Venizelos posle završetka sastanka, preneo je AFP.

Grčki premijer Antonis Samaras sreo se danas sa koalicionim partnerima, a njihov sastanak je trajao tri i po sata.

Socijalistički Pasok i umerena Demokratska levica snažno se protive iznenadnom zatvaranju ERT-a, što je ozbiljno uzdrmalo jedinstvo koalicione vlade, navodi AFP.

"Nije reč samo o državnoj TV, već o delovanju tročlane koalicione vlade", kazao je lider Demokratske levice Fotis Kuvelis nakon sastanka.

Samarasovi koalicioni partneri zahtevaju da ERT hitno ponovo počne s radom, ali premijer to odlučno odbija.

U međuvremenu, grčki sindikati su ponovo održali protest.
Foto: Beta, arhiva
Prema podacima policije, oko 2.000 demonstranata se odazvalo pozivu glavnih sindikata GSEE i ADEDY i okupilo ispred sedišta ERT-a u severnom predgrađu grčke prestonice, javila je agencija Frans pres.

Državna RTV i dalje je zatvorena, iako je pre dva dana najviši administrativni sud rekao vladi da ponovo uspostavi njeno emitovanje.

Zbog iznenadnog zatvaranja državne RTV pre osam dana, 2.700 ljudi ostalo je bez posla, a ova odluka vlasti u Atini, suočenih sa strogim zahtevima međunarodnih kreditora, izazvala je talas osuda u zemlji i inostranstvu.

Istovremeno, ERT, koji je do skoro imao pet TV kanala i 24 radio stanice, sada program emituje preko interneta.

Vlada je ponudila da isplati nadoknadu bivšim zaposlenima i da formira novu radio-televiziju sa više nego upola manjim brojem zaposlenih.

Grčka je pod pritiskom da ispuni uslove za kredit od 240 milijardi evra, među kojima je i otpuštanje 4.000 državnih službenika do kraja 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: