"Broje se dani do datuma Srbiji"

Izvestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Jelko Kacin kazao da se broje dani do trenutka kada će Srbija dobiti zeleno svetlo da počne pregovore sa EU.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.06.2013.

22:21

Default images

"Vrlo brzo Crna Gora neće biti jedina država koja pregovara sa EU. Mislim da brojimo dane kada će države članice EU sa odlukom svojih šefova i vlada dati zeleno svetlo Srbiji da krene u pregovore o punopravnom članstvu", rekao je Kacin.

On je podgoričkom portalu "Analitika" kazao da evropska politika proširenja u slučaju Islanda nije doživela neuspeh, jer će Srbija, nakon Crne Gore, biti druga država zapadnog Balkana koja će otvoriti pregovare o članstvu.

Kacin je izrazio zabrinutost zbog činjenice da Crna Gora još nije otvorila poglavlja 23 i 24 koja se odnose na oblasti pravosuđa i vladavine prava.

Zbog toga bi se moglo desiti da Srbija otvori ta dva poglavlja pre Crne Gore, ako se zvanična Podgorica više ne potrudi, rekao je on dodajući da su tri naredna meseca veoma bitna za Crnu Goru.

Kacin je kazao da Srbija, za razliku od Crne Gore, veoma odlučno napreduje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Zato prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji vodi tu borbu, uživa sve veće poverenje javnosti", rekao je on.

Kacin je ocenio da će Srbija, kada dobije datum pregovora, snažno krenuti u proces evropskih integracija.

"Mislim da će Srbija krenuti veoma snažno i moćno u tim pregovorima. Tako da će i Crna Gora morati da radi mnogo bolje i mnogo posvećenije, ako želi sačuvati svoju dosadašnju prednost u evropskim integracijama", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: