Limuzine koče spisak

Ni posle kontrole koju sprema Državna revizorska institucija neće se znati tačan broj službenih automobila. Oko 30.000 vozila plaća država, pišu Novosti.

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2013.

21:27

Default images

Timovi Državne revizorske institucije ubrzano "oštre olovke" kako bi započeli veliku akciju popisivanja službenih vozila i proveru da li se ona koriste u prave svrhe. Ni posle ovog posla neće se znati tačan broj limuzina koje jezde drumovima o trošku države, jer proverom neće biti obuhvaćena vozila koja se koriste po javnim preduzećima, opštinama i gradovima, u Vojvodini...

Predsednik Saveta DRI Radoslav Sretenović kaže za Novosti da je cilj - utvrditi koliko direktni budžetski korisnici imaju vozila, a za taj posao predviđeno je godinu dana: "Građani će saznati koliko službenih automobila plaćaju na republičkom nivou i da li ona doprinose efikasnom radu tih organa. Dakle, revizija će obuhvatiti Vladu, njene kancelarije i službe, uprave i direkcije pri ministarstvima, sama ministarstva... Za neku širu proveru nemamo dovoljno kadrova. Ako se na kraju utvrdi da je neophodno zakonski precizirati ko i kako treba da koristi automobile, predložićemo propise".

U ovom trenutku samo se zna da je najvišim državnim i pravosudnim funkcionerima na raspolaganju 319 vozila, koja su pod kapom Uprave za zajedničke poslove republičkih organa. Direktor Uprave Zoran Trninić izneo je podatak da su ti automobili, u proseku, stari 8,96 godina, da su lane prešli 8,12 miliona kilometara i da je za održavanje otišlo 86,7 miliona dinara. Procenjuje se, međutim, da u Srbiji, na svim nivoima, ima čak 30.000 automobila koji se održavaju, registruju i pune gorivom o državnom trošku. Svaka institucija ima podatke o svom voznom parku, ali ne postoje objedinjeni podaci.

Paralelno s pokušajem prebrojavanja državnih automobila, ulažu se i napori da se konačno utvrdi koliko vozila u našoj zemlji ima rotaciona svetla. Grube procene kažu - bar 10.000. Od Damira Okanovića, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, Novosti saznaju da MUP, kojima pomaže i Komitet, ubrano priprema pravilnik s preciznim uputstvom ko i u kojim prilikama ima pravo da koristi rotaciju. Predlog Komiteta - da se zloupotreba tog svetla tretira kao krivično delo, a ne samo kao prekršaj - Ministarstvo pravde nije usvojilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: