Ministarstvo: Test nije objavljen

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da su netačni navodi da je sadržaj novog-ponovljenog testa iz matematike poznat.

Izvor: B92, Blic

Utorak, 18.06.2013.

21:33

Default images

Posle celodnevne zbrke oko polaganja "male mature", Blic je izvestio da je i rezervni test iz matematike objavljen, i to na internetu.

Predsednik Upisne komisije Zoran Kostić je rekao za B92 da nema saznanja da je neko ponovo, pre vremena, objavio zadatke iz matematike.

Kaže da će, ukoliko se ispostavi da je to tačno, Ministarstvo ujutro izdati saopštenje i da će se tada znati kako će dalje postupati.

Blic je izvestio da je i novi, rezervni test objavljen, i da sadrži 30 zadataka koji su veoma slični prvobitnim verzijama testa, od kojih se 20 bira za završni ispit.

Osmaci koji su imali u rukama navodni rezervni test i večeras ga predali redakciji Blica tvrdili su, prenosi ovaj list, da je sadržaj tog testa oko 19 sati počeo da kruži internetom i da su do njega mogli da dođu svi zainteresovani đaci.

Međutim, Ministarstvo je večeras saopštilo da je reč o testovima koji su ranije korišćeni i već su poznati. Potvrdu toga Ministarstvo je dobilo od direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a koji je učestvovao u izradi ponovljenog testa, navedeno je u saopštenju.

Učenici osmih razreda test iz matematike nisu polagali u utorak, već je to odloženo za sredu, jer su rešenja na prevaru otkrivena. Javljeno je da policija nadgleda štampanje testova za sutra.

Zbog na prevaru otkrivenih i objavljenih testova DS i Nova stranka zatražili su ostavku ministra prosvete Žarka Obradovića. Testovi su bili tema i sednice Skupštine Srbije.

Na polaganju prijemnog testa iz srpskog u OŠ "Sveti Sava" u Pirotu đacima su greškom podeljeni pogrešni testovi, kombinacija broj 2 umesto kombinacije broj 1.

Roditelji novosadskih osmaka za bojkot polaganja

Večeras u 19 časova u Osnovnoj školi Ivo Lola Ribar u Novom Sadu održan je vanredni roditeljski sastanak, na kojem su roditelji predložili poništavanje testa iz srpskog, i bojkot polaganja testova iz matematike i poručili direktorima obrazovnih ustanova da sutra u 12 sati ne otvaraju vrata, piše Kurir.

Takođe, predložili su da se boduje samo na osnovu uspeha.

"Ukoliko se oni ogluše na naš predlog imamo ideju da mi roditelji uđemo sa našom decom u škole i da im ne dozvolimo da polažu testove. Druga je ideja da im mi pomognemo da reše pitanja iz matematike. Pa kad ovi nadležni mogu da varaju nas, možemo i mi da varamo sistem", rekla je za Kurir predsednica Saveta roditelja OŠ Ivo Lola Ribar Zorica Hadžibabić.

Blic je objavio da je učenik OŠ Duško Radović u Beogradu dostavio redakciji tog lista kompletan test iz srpskog jezika koji su njegovi drugovi nabavili nekoliko dana pre polaganja, a za koji je Ministarstvo prosvete, kako navodi Blic, zbog procedure pristalo da objavi samo rešenja.

Blic tvrdi da je došao i do druge dve kombinacije testa za srpski, što je, kako navodi, dokaz da su se i zadaci iz jezika znali unapred i da su se, kao i testovi iz matematike, prodavali među đacima u blizini škola, ali i preko Fejsbuka

"Polaganje testa iz srpskog neće biti poništeno dok se ne pronađu konkretni dokazi da je bilo malverzacija. Samo ako nam dostave sve tri kombinacije testa iz srpskog, polaganje ovog testa moraće da se ponovi", rekao je minsitar prosvete Žarko Obradović, ali na poruke Blica da ima sve tri kombinacije testa iz srpskog juče, kako tvrdi list, danas nije odgovarao.

Cena testova je, kako su Blicu ispričali đaci, u početku iznosila čak 90 evra, ali se dva dana pre polaganja spustila na 2.000 dinara.

Evo zadataka navodnog rezervnog testa koji je Blic objavio na svom sajtu:

3. a) izračunaj apsolutnu vrednost zbira brojeva -17 i 26
b) izračunaj zbir apsolutnih vrednosti brojeva -17 i 26


4. Milenko je kupio 70 kg jagoda po ceni od 80 din po kilogramu. Jagode su izgubile desetinu svoje mase.milenko ih prodaje po ceni od 150 din po kilogramu. Koliko će zaraditi ako proda sve jagode.

5. Izračunaj P i V pravilne četvorostrane prizme ako je dijagonala bočne strane 12 cm i nagnuta je prema osnovici pod uglom od 60 stepeni.

6. U parku je park oblika kruga čiji je prečnik 5m. Oko parcele je staza širine 1m. Kolika je površina staze?

7. Dati su polinomi A=3x2 i B= -11x2. Izračunaj A+B, A – B, A∙B

10. Maša je imala 4 puta više bonbona od jelene.maša je pojela 14 svojih bonbona a jelena 2 svoje.sada maša ima 3 puta više od jelene.koliko ima maša a koliko jelena?

11. Kolika je površina tepiha na podu oblika pravougaonika ako je širina tepiha 3m a dužina 4,5m?

12. Po originalnoj recepturi porcija sladoleda se pravi tako da se stavi razmera voća i šlaga 4:1. Ako se u porciju doda jos 30 g slaga onda bi u porciji bilo 2 puta vise voca nego slaga. Koliko ima voća a koliko slaga u origanalnoj recepturi?

13. U tabeli je dat broj turista u oktobru I februaru. U oktobru je bilo 24000 turista a u februaru 8000 turista. Za koliko procenata je broj turista u oktobru veci nego u februaru?

14. Površina većeg kruga kružnog prstena je 64, a obim manjeg kruga je 12π. Izračunaj površinu kružnog prstena.

23. Milutin kupuje suvenir u Alžiru i treba da ga plati 927 alžirskih dinara, ako je 1 euro = 103 alžirskih dinara. On u novčaniku ima novčanice od 5, 10, 20, 50 eura. Koju novčanicu treba da razmeni tako da dobije najmanji kusur u alžirskim dinarima kad bude kupovao suvenir?

24. U kocku ivice a upisana je piramida tako da joj je baza dobijena spajanjem sredista duzi baze kocke. Vrh visine piramide se nalazi u preseku dijagonala gornje baze kocke. Koliko puta je zapremina kocke veca od zapremine piramide?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

241 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: