Italija: Učinićemo sve za Srbiju

Italija će "učiniti sve" da Srbija dobije jasan datum za početak pregovora o učlanjenju u EU, poručuje italijanska ministarka spoljnih poslova Ema Bonino.

Izvor: B92

Utorak, 18.06.2013.

16:14

Default images

Upitana za nagoveštaje da bi Srbija 28. juna na sednici Evropskog saveta mogla da dobije samo zeleno svetlo za pregovore ali ne i datum njihovog početka, Bonino je rekla kako misli da "neće biti nikakvih preduslova".

Potom je međutim rekla su nagoveštaji o zelenom svetlu "moguća pozicija", ali da to "nije pozicija" Italije.

"Veoma je važno da izveštaj Evropske komisije koji treba da bude podnet Evropskom savetu bude pozitivan, da se mere (iz Briselskog sporazuma) primene, ali borićemo se politički da se jasno odredi datum početka pregovora, bez ikakvih političkih preduslova", rekla je Ema Bonino novinarima posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem.

Ministarka spoljnih poslova Italije Ema Bonino je prenela pozitivne utiske o prijateljstvu dve zemlje i istakla da će ta zemlja učiniti maksimalne napore da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora. To je važno ne samo zbog Srbije već i zbog njene uloge u regionu, rekla je ministarka Bonino.

Dve zemlje imaju izuzetno dobre odnose u političkim i ekonomskim odnosima, uz prostor za dalje unapređenje u oblasti kulture i civilnog društva.

Italijanska ministarka je, nakon sastanka sa šefom srpske diplomatije, rekla da Rim smatra da je potpisivanje Briselskog sporazuma sa Prištinom "i svih onih mera u cilju (njegove) primene nešto zbog čega Srbija zaslužuju konkretan datum za otpočinjanje pregovora".

Bonino je rekla da je danas s Mrkićem razgovarala o bilateralnim pitanjima, i da su "podelili utiske" uoči predstojeće sednice Evropskog saveta. "Sve u svemu", kazala je, "skor može biti dosta povoljan".

Po rečima italijanske ministarke, 28. jun će biti "istorijski važan datum" u "istorijskoj misiji Evropske unije" da obuhvati "sve evropske porodice".

"Učinićemo sve da se Evropski savet pozitivno izjasni u pogledu svih inicijativa koje je Srbija preduzela na putu prema Evropskoj uniji", rekla je šefica italijanske diplomatije.

Mrkić je izrazio zahvalnosti Italiji zbog prijateljstva, posebno u svetlu predstojeće sednice Evropskog saveta i rekao da će narednih dana "napori biti koordinisani".

"Imaćemo sastanke na višim nivoima sa svim našim partnerima iz Evropske unije", najavio je Mrkić.

Upitan da li Beograd još ima probleme s predstavnicima Srba sa severa Kosova, Ivan Mrkić je odgovorio da "nijedna tako velika odluka (kao što je briselski sporazum) nije praćena lakim rešenjima, već postoje i problemi", a "svaki problem je rešiv ako su umešane strane odlučne da ga reše".

"Mi smo ubeđeni da naši Srbi (sa severa Kosova) sve više razumeju o čemu se radi (u vezi sa briselskim sporazumom) i da prihvataju ono što je naša vlada 19. aprila postigla sa vlastima u Prištini", rekao je šef srpske diplomatije.

Ema Bonino je ocenila da su odnosi Srbije i Italije dobri, "o čemu govore investicije italijanskih preduzeća, i povećanje robne razmene".

"Nadam se da će se bilateralna saradnja poboljšati i u kulture i oblasti civilnog društva", rekla Bonino.
Susret Tomislava Nikoliæa i Eme Bonino (Tanjug)
Italijanska ministarka je razgovarala i sa predsednikom Srbije.

Predsednik Nikolić je poručio da su bilateralni odnosi dve zemlje iskreni i prijateljski i zahvalio sa na iskrenom zalaganju Italije na dobijanju datuma za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom.

Predsednik je rekao da je Srbija učinila sve da dobije datum i da se na ispunjavanju uslova ništa posebno novo neće desiti za mesec dana ili šest meseci. Evropski savet će napraviti veliku grešku ukoliko davanjem datuma ne pošalje pozitivan signal Srbiji za sve što je učinila. "To je važno ne samo zato što je postignut dogovor sa Prištinom, već i zato što su napravljeni pozitivni koraci u održavanju mira i stabilnosti u regionu“, rekao je predsednik Nikolić.

On je dodao da nije pravedno da pojedine zemlje u regionu dobiju ohrabrenje, a postigle su mnogo manje nego Srbija u svakom smislu.
Ema Bonino i Ivica Daèiæ (Tanjug)
Šefica italijanske diplomatije sastala se i sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem koji je pri tom poručio da Srbija 28. juna očekuje pozitivnu odluku sa sednice Evropskog saveta o datumu za početak pregovora sa EU.

"Srbija je u potezima koje je napravila ohrabrila partnere da je podrže na evropskom putu", rekao je Dačić.

Premijer je objasnio da su ti ohrabrujući potezi potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i njegova implementacija.

Dačić je podsetio i da je danas litvanski parlament ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i da je Litvanija bila jedina zemlja koja do sada sa Srbijom nije ratifikovala taj sporazum.

Premijer je ukazao i da Italija i Srbija imaju odlične odnose i zahvalio italijanskoj ministarki na podršci koju njena vlada pruža Srbiji u evropskim integracijama.

Naglašavajući prijateljske odnose dve zemlje, Dačić je podsetio da su Srbija i Italija ustanovile praksu održavanja godišnjih samita vlada, a prvi takav sastanak bi, kako je rekao, trebalo da bude održan na jesen, najverovatnije u Italiji.

Dačić je kazao da želi da se nastavi sa razvojem političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje, ali i u unutrašnjiom odnosima, odbrane, kulture i u svim drugim u kojima postoje tradicionalne veze.

"Italija je zemlja koja je prošle godine bila treći spoljnotrgovinski partner Srbiji, iza Nemačke i Rusije, a i ministarka Bonino i ja smo konstatovali da je Italija izbila u poslednja četiri meseca kao naš prvi spoljnotrgovinski partner", rekao je Dačić i dodao da je lane spoljnotrgovinska razmena bila 2,4 milijarde evra, a da je u prva četiri meseca ove godine iznosila 1,4 milijarde evra.

To je, kako je naglasio premijer, pozitivna posledica početka proizvodnje i prodaje "Fijatovih" automobila.

Dačić je naglasio i da u Srbiji posluju brojne druge italijanske firme, poput Benetona, Geoksa, banaka i osiguravajućih kompanija.

Premijer je ukazao i da je nedavno potpisan sporazum o energetici i da se uskoro očekuje njegova realizacija u iznosu od oko milijardu evra.

Šefica italijanske diplomatije pohvalila je napore Srbije i odlučnost srpskih vlasti da 19. aprila sklope sporazum sa Prištinom u Briselu i prenela ohrabrenje da se nastavi implementacija briselskog sporazuma, što će, kako je najavila, reći i tokom sutrašnje posete Prištini.

Inače, ministarka Bonino je pred dolazak u Beograd za "Večernje novosti" izjavila da će Italija tražiti da se Srbiji 28. juna dodeli datum za početak pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: