Austrija za davanje datuma Srbiji

Austrija se zalaže za to da se Srbiji u junu odredi tačan datum za otvaranje pristupnih pregovora, najkasnije u januaru 2014. izjavio je Mihael Špindeleger.

Izvor: Blic, Tanjug

Utorak, 18.06.2013.

09:04

Default images

"Mislim da je Srbija pokazala jasnu posvećenost evropskom putu tokom poslednjih nekoliko godina, a sada je napravila odlučne korake tako što je postigla ne samo prvi sporazum i ne samo s Kosovom, već i pismeni sporazum o njegovoj primeni", rekao je potpredsednik vlade Austrije u intervjuu "Blicu".

Špindeleger je ocenio da su koraci koje je srpska vlada napravila uistinu istorijski, tako da bi davanje datuma za početak pregovora trebalo da bude sledeći korak.

"Dobijanje jasnog pozitivnog signala biće važan podstrek za Srbiju da nastavi energično sa složenim preostalim reformama, da rešava strukturalne probleme u ekonomiji i da omogući evropsku budućnost svih zemalja u regionu, uključujući Kosovo", kazao je on.

To će neizbežno značiti još zahteva i uslova kako se Srbija bude kretala ka članstvu u EU, rekao je oni dodao: "Mi smo spremni da započnemo pregovore".

On je kazao da "glavni argumenti" za dobijanje datuma treba da budu jasni - implementacija sporazuma s Prištinom, dodavši da je zadovoljan time što su oficiri za vezu počeli s radom u Beogradu i Prištini.

Istakavši da je susret predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija istorijski, on je pohvalio njihov susret prošlog vikenda u Getvigu u Austriji, navodeći da je to još jedan dokaz o normalizaciji i stabilizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Kopf: Mnogo toga učinjeno

Austrija je svesna toga da je datum za početak pregovora sa EU značajan za Srbiju i zato će, imajući u vidu da je mnogo toga učinjeno, tražiti da se donese pozitivna odluka, izjavio je danas šef poslaničke grupe austrijske Narodne partije Karlhajnc Kopf.

U razgovoru sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem, Kopf je istakao da Austrija želi da bude prijatelj Srbije i da promoviše interese Srbije u EU.

Kopf je konstatovao da je srpska vlada donela neke nepopularne mere i teške odluke, ali da njena popularnost raste, jer je postavila značajan cilj, saopšteno je iz republičkog parlamenta.

Stefanović se zahvalio na podršci Austrije za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, dodajući da su vlada i parlament pokazali spremnost da zadovolje kriterijume da bi taj proces bio započet.

Stefanović je naglasio da je jedan od prioriteta u proteklih deset meseci, od početka mandata vlade i skupštinske većine, dokazana spremnost za odlučnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i za vladavinu prava.

Predsednik srpskog parlamenta je dodao da je Srbija, ne čekajući početak pregovaračkog procesa, sama otvorila poglavlja 23 i 24 iz pregovora sa EU koja se upravo odnose na vladavinu prava i reforme pravosuđa.

Stefanović je gosta obavestio o aktivnostima srpskog parlamenta i zakonskim predlozima koji su pred njim, naglašavajući da se trenutno takođe radi na obezbeđivanju svih preduslova za proces harmonizacije sa zakonodavstvom EU, gde će Skupština Srbije imati značajnu ulogu.

Predsednik srpskog parlamenta je istakao i da zakoni koje donosi najviše zakonodavno telo u zemlji, poput Zakona o javnim nabavkama koji je stupio na snagu u aprilu, zajedno sa merama štednje koje su upravo usaglašene, treba da smanje budžetski deficit na prihvatljiv nivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: