Podrška Grčke, lopta u dvorištu EU

Grčka snažno podržava dodeljivanje datuma Srbiji, poručio predsednik Papuljas. Odluka EU može biti prekretnica za Srbiju, poručio predsednik Nikolić.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 18.06.2013.

00:17

Default images

Predsednik Grčke Karolas Papuljas boravi u poseti Beogradu, gde se prvo sastao s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Papuljas je poručio da Grčka snažno podržava dodeljivanje datuma za početak pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

"Čvrsto podržavamo proces uključenja Srbije u EU i neposredno dodeljivanje datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora", izjavio je Papuljas na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Nikolićem.

On je ocenio da su odnosi dveju zemalja "izvanredni", ali da postoji značajan prostor za njihovo dalje unapređenje.

"Iskrena, stabilna i plodna saradnja naše dve zemlje predstavlja simbol za stabilnost i blagostanje Balkana i cele Evrope", rekao je grčki predsednik.

"Naše dve zemlje predstavljaju značajan faktor stabilnosti i bezbednosti u Jugoistočnoj Evropi", ocenio je on i dodao da će uključenje Srbije u EU znatno doprineti razvoju regiona.

Papuljas je zahvalio Nikoliću na stalnoj podršci Srbije kada je reč o kiparskom pitanju i dodao da je s predsednikom Srbije razgovarao i o unapređenju bilateralnih odnosa i o jačanju političkih, kulturnih i ekonomskih veza, procesu evrointegracija i pitanju imena Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije.

Grčka, prema njegovim rečima, ima iskrenu nameru da rešenje za pitanje imena severnog suseda bude što pre pronađeno, jer je to u skladu sa politikom dobrosusedskih odnosa koja je, kako je istakao, i glavni preduslov za budućnost svih zemalja kandidata za članstvo u EU.
Foto: Tanjug
Predsednik Srbije izjavio je da je Beograd učinio sve da ispuni uslove za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i da očekuje odluku koja će biti prekretnica u istoriji zemlje.

"Srbija je učinila sve da ispuni uslove koji su pred nju postavljeni i sada je lopta u evropskom dvorištu. Na raskrsnici stojimo mirni jer znamo da smo odgovorni i iskreni ljudi prema Evropi i prema sebi", rekao je Nikolić posle susreta s predsednikom Papuljasom.

Nikolić je ocenio da će odluka lidera EU o datumu za Srbiju biti znak da li je Srbija poželjna da bude deo evropske porodice ili nije.

"Mi znamo da je Grčka kao naš prijatelj potpuno uz nas. Očekujemo da naše prijateljstvo prema nekim drugim članicama bude uzvraćeno, tako što će Srbija imati mogućnosti da obezbedi svojim građanima bolji život i nadu u bolju budućnost", poručio je predsednik Srbije.

On je naveo da su saradnja Grčke i Srbije na visokom niovu, da je ta zemlja jedan od najvećih investitora u Srbiju, ali da postoje značajne mogućnosti za unapređenje i povećanje obima robne razmene, na čemu će se raditi u budućnosti.

Prema njegovim rečima, nakon dobijanja datuma za početak pregovora Srbija će biti još atraktivnija destinacija, ne samo za proširenje postojećih kapaciteta saradnje, već i za nove investicije.

Predsednici Srbije i Grčke razmenili su ordenje za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa i saradnje dve zemlje. Nikolić je Papuljasu u Palati Srbija uručio oreden Orden Republike Srbije na lenti za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Grčke, a Papuljas Nikoliću Orden velikog krsta reda spasitelja, ustanovljen 1829. godine kao prvi istaknuti orden za izuzetnost u Grčkoj.
Foto: Tanjug
S predsednikom Grčke sastao se i premijer Srbije Ivica Dačić. Papuljas i Dačić razgovarali su o mogućnostima unapređenja saradnje dve zemlje.

Pored toga, predsednik Vlade Srbije je grčkog predsednika obavestio o aktivnostima Srbije na ispunjavanju uslova za članstvo u Evropskoj uniji.

"Doneli smo odluke koje su od istorijskog značaja za budućnost Srbije i regionalnu sigurnost. Očekujemo pozitivnu reakciju Evropske unije", rekao je Dačić.

U saopštenju Vlade navodi se da je Papuljas istakao tradicionalno prijateljstvo dva naroda i podršku Grčke evropskom putu Srbije.
Foto: Tanjug
Papuljas se danas sastao i s predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem, kojem je poručio da će Grčka uvek biti uz Srbiju i da će joj pružati pomoć u razumevanju i primeni evropskih standarda.“Budite uvereni da će Grčka pružiti svestranu pomoć u razumevanju i primeni evropskih standarda. Drugim rečima, bićemo uvek sa vama, kao što smo i do sada bili uvek uz vas", rekao je Papuljas.

Stefanović je naveo da su prioriteti Srbije evrointegracije, sprovođenje reformi i regionalna saradnja, i izrazio je zahvalnost zbog principijelnog stava Atine da ne prizna nezavisnosti Kosova i Metohije, navedeno je u saopštenju Kabineta predsednika Skupštine.

On je istakao da je poseta grčkog predsednika, na čelu visoke delegacije, dobra prilika da se istakne tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja i dva naroda i ocenio je da je Grčka oduvek bila iskreni prijatelj Srbije.

Govoreći o prioritetima Srbije, Stefanović je rekao da je to pre svega EU, ali da Srbija izuzetan značaj pridaje i regionalnoj saradnji.

Objašnjavajući značaj koji za Srbiju ima odluka o datumu za početak pregovora sa EU, Stefanović je napomenuo da bi pozitivna odluka EU bila značajna i za potencijalne investitore.

Kako je najavljeno iz Ambasade Grčke, posle razgovora sa Dačićem i Stefanovićem, Papuljas će uveče biti gost na zvaničnoj večeri koju će u njegovu čast prirediti predsednik Nikolić.

Papuljas će sutra, u okviru dvodnevne zvanične posete Srbiji, prisustvovati Grčko-srpskom poslovnom forumu, u čijoj organizaciji učestvuje i Ambasada Grčke, a koji će biti održan u Hotelu "Hajat". Nakon toga, Papuljas će se sastati s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom.

Predsednika Papuljasa će tokom posete Srbiji pratiti zamenik ministra obrazovanja, vera, kulture i sporta Kostas Cavaras, pomoćnik ministra spoljnih posllova Dimitris Kurkulas, kao i generalni sekretar za međunarodnu ekonomsku saradnju i razvojnu saradnju Ministarstva spoljnih poslova Panagiotis Mihalos, saopštila je Ambasada Grčke u Beogradu.

Papuljas je u Beograd doputovao sinoć, a na aerodromu ga je dočekao ministar kulture Bratislav Petković.

Papuljas je uoči posete u intervjuu "Politici" rekao da Grčka smatra da "Srbija ima pravo da očekuje početak pristupnih pregovora krajem juna" pošto to, kako je rekao, nalažu "istorijski sporazum sa Kosovom od 19. aprila, ali i pohvalni napori srpske vlade za usklađivanje sa pravnim tekovinama EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: