Nastavljeni protesti u Brazilu

Demonstracije podstaknute povećanjem cene javnog prevoza, ali i zbog velikih poreskih opterećenja, nastavljene su u četiri brazilska grada.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2013.

23:56

Default images

Razlog ovih demonstracija takođe su i korumpiranost političara i loš zdrastveni i obrazovni sistem.

Novi protesti, na kojima su se prema policijskim procenama okupile desetine hiljada ljudi, podstakli su bojazan od izbijanja sukoba s policijom, što dovodi u pitanje bezbednosnu situaciju tokom velikih manifestacija poput aktuelenog fudbalskog Kupa konfederacija i posete pape u julu.

Vlasti su poručile da će pokušati da izbegnu krvave sukobe poput onih od prošle nedelje u Sao Paulu, a policijski komandati su javno saopštili da neće ispaljivati gumene metke niti koristiti specijalne snage za razbijanje demonstracija. Vlasti navode da će sila biti upotrebljena samo ako demonstranti budu uništavali imovinu.

Protesti su inicirani povećanjem cene javnog prevoza, ali su prerasli to pitanje i u prvi plan istakli rasprostranjeno nezadovoljstvo velkikim poreskim opterećenjima, korupcijom i lošom situacijom u javnom obrazovanju, zdravstvu i saobraćaju.

U poslednjih nekoliko dana organizovano je više protesta zbog velikih troškova Svetskog prvenstva u fudbalu, koji iznose 15 milijardi dolara.

"Nije me briga za svetsko prvenstvo, treba mi da se obrazujem i da mogu da se lečim", skandirali su juče demonstranti.

U Sao Paulu su u četvrtak specijalne policijske snage napale mirne demonstrante ispaljujući gumene metke i suzavac, a organizatori protesta navode da je povređeno više od 100 ljudi.

Policija je i sinoć, koristeći gumene meteke i suzavac, rasterala oko 300 demonstranata koji su pokušali da se okupe kod stadiona Marakana u Rio de Žaneiru, između ostalog u znak protesta zbog ogromnih troškova Svetskog prvenstva u fudbalu koje će se održati sledeće godine u Brazilu.

Na današnjim mirnim protestima, ponegde i s karnevalskom atmosferom, nije bilo sukoba. Protesti su održani u gradovima Belo Horizonte, Sao Paulu, Braziliji i Rio da Zzaneiru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: