Snouden odgovarao na pitanja

Edvard Snouden, bivši radnik CIA koji stoji iza razotkrivanja špijunaže koju je obavljala NSA, odgovarao je na sva pitanja u vezi afere na sajtu Gardijana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2013.

19:07

Default images

On je rekao da se na taj potez odlučio zbog "kontinuiranih laži" visokih zvaničnika pred Kongresom.

"Kada neko kao Džejms Klaper, direktor Agencije za nacionalnu bezbednost, strašno laže javnost bez ikakvih posledica, to je podrivanje demokratije. Saglasnost onih kojima se vlada, nije saglasnost ako oni nisu informisani", rekao je on u onlajn intervju za britanski "Gardijan", prenosi Rojters.

"Svedoci smo kontinuiranog laganja visokih zvaničnika pred Kongresom - i američkim narodom - a spoznaja da taj Kongres, potpuno podržava te laži navela me je da delujem", kazao je on.

Snouden je ovom prilikom negirao da je poverljive informacije predao Kini.

"Nemam kontakte sa kineskom vladom, radim samo sa novinarima", rekao je on.

Bivši američki potpredsednik Dik Čejni juče je rekao da razume zabrinutost građana oko tajnosti programa, ali je dodao da otkrivanje izvora i metoda znači njihovo otkrivanje neprijateljima i nazvao Snoudena "izdajnikom".

"Mislim da je ovo jedan od najgorih događaja u mom sećanju da je neko sa pristupom poverljivim informacijama napravio ogromnu štetu nacionalnim bezbednosnim interesima SAD", kazao je Čejni, koji je imao ključnu ulogu u administraciji bivšeg predsdnika DŽordža Buša kada je ona odobrila programe praćenja Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Snouden je rekao da je počastvovan zbog Čejnijevih optužbi.

"To što me je Čejni nazvao izdajnikom najveća je čast koja se može dati nekom Amerikancu", rekao je Snouden.

Snouden (29), bivši tehnički asistent u CIA, koji je poslednjih godina radio za privatne firme, koju je angažovala NSA, saopštio je prošle nedelje da je medijima dostavio podatke o špijuniranju.

Američki predsednik Barak Obama je potvrdio istinitost tih informacija, ali je sve branio borbom protiv terorizma, rekavši da nad tajnim programom postoji sudska i kongresna kontrola i da se time štite američki državljani od potencijalnih napada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: