Novi Iran - prijatelji, uz uranijum

Novi predsednik Irana Hasan Rohani kaže da je stvorena nova prilika za prijateljske odnose sa svetom, ali poručuje i da Iran ne odustaje od nuklearnog programa.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.06.2013.

14:48

Default images

"Nadam se da će sve zemlje iskoristiti ovu priliku", izjavio je Rohani na svojoj prvoj konferenciji za novinare posle predsedničkih izbora održanih u petak.

On je takođe istakao da je Iran spreman da pokaže više transparentnosti sa svojim nuklearnim programom, ali da nije spreman da suspenduje program obogaćivanja uranijuma .

"Naši nuklearni programi su potpuno transparentni. Ali mi smo spremni da pokažemo veću transparentnost i celom svetu je jasno da su koraci Islamske Republike Iran potpuno u međunarodnim okvirima", rekao je on.

Novoizabrani predsednik Irana je tokom obraćanja brojnim novinarskim ekipama naveo da je protiv strane intervencije u Siriji, ističući da krizu u borbama razorenoj zemlji treba da rešava njen narod.

"Sirijsku kriza mora da reši narod Sirije. Mi smo protiv terorizma, građanskog rata i strane intervencije. Nadam se, uz pomoć svih zemalja u regionu i svetu da će se mir vratiti u Siriju", rekao je predsednik Irana.

Rohani je istakao da se kriza u Siriji mora rešiti "samo glasovima građana Sirije".

"Zabrinuti smo zbog građanskog rata i stranog mešanja. Druge zemlje moraju da poštuju vladu (predsednika Bašara al-Asada) do narednih predsedničkih (2014) izbora, a onda građani neka odluče", rekao je Rohani.

Rohani je na mestu predsednika Islamske Republike Iran nasledio Mahmuda Ahmadinežada, koji nije mogao da se kandiduje zbog dva uzastopna mandata.

Činjenicu da je kao umereni kandidat pridobio više od 50 odsto glasova Zapad tumači kao znak blage promene spoljne politike. Rohani je pre izbora obećao da će obnoviti diplomatske veze sa SAD prekinute 1979. godine.

On je 2003. bio i glavni pregovarač Irana za nuklearna pitanja, kada je zemlja pristala da obustavi sporno obogaćivanje uranijuma.

Pre kandidovanja na izborima, Rohani je bio šef Centra za strateška istraživanja, vrhovnog savetodavnog tela ajatolaha Hamneija. Rohani je doktorirao prava na Univerzitetu u Glazgovu i govori engleski, nemački, francuski i ruski jezik. Oženjen je i ima četvoro dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: