"Nemačka ne može biti lider Evrope"

Bivši nemački kancelar Helmut Šmit odbacio je mogućnost liderstva Nemačke u Evropi zbog odgovornosti te zemlje za zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2013.

11:41

Default images

"Nemci su u sledećih nekoliko vekova isključeni iz liderstva Evropom zato što su odgovorni za Drugi svetski rat. Osim toga, u velikoj meri su doprineli i Prvom svetskom ratu", rekao je Šmit za današnje izdanje nemačkog dnevnika "Handelsblat".

On je time odgovorio na pitanje kako komentariše poziv koji je britanski nedeljnik "Ekonomist" uputio Nemačkoj da u većoj meri preuzme liderstvo u Evropi.

"Mi, samo mi, odgovorni smo za smrt šest miliona Jevreja, među kojima je najviše bilo poljskih Jevreja", rekao je bivši socijaldemokratski kancelar. On je kazao da svi, čak i oni koji su nedavno rođeni, snose odgovornost za to da se "užasna nemačka istorija" nikada više ne ponovi. Uticajni britanski nedeljnik "Ekonomist" je u svom izdanju od petka pozvao Nemačku da preuzme odgovornost za Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: