Bez dogovora o telekomunikacijama

Delegacije Beograda i Prištine nisu uspele da se usaglase o ključnim pitanjima u vezi sa telekomunikacijama na Kosovu, rekao je Rasim Ljajić.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 17.06.2013.

00:59

Default images

"Ima napretka, ali ne i dogovora", rekao je Ljajić nakon gotovo šest sati pregovora sa prištinskom delegacijom u Briselu.

Ljajić je istakao da je kosovska strana odbila kompromisne predloge u vezi sa međunarodnim pozivnim brojem za Kosovo i srpskim mobilnim operaterima za zajednicu srpskih opština.

"Ovo pitanje će ipak najverovatnije morati da se reši u četvrtak na premijerskom nivou", rekao je Ljajić, podsetivši da će se da u Briselu tada sresti predsednik srpske vlade Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači kod Visoke predstavnice Ketrin Ešton.

Postignuta je saglasnost da Telekom Srbija dobije licencu za fiksnu telefoniju na celoj teritoriji Kosova, ali nije postignut dogovor o međunarodnom pozivnom broju za fiksnu telefoniju Kosova, rekao je šef pregovaračkog tima Beograda ministar Ljajić.

Ljajić je rekao da se u slučaju Telekoma Srbije pošlo od toga da se legalizuje postojeće stanje, da Telekom dobije dozvole za bazne stanice koje rade na Kosovu, a da se kroz grupe za primenu dobiju dozvole za nove stanice kako bi se pokrila buduća Zajednica srpskih opština.

Ljajić je rekao da je sa EU manje-više usaglašen tekst sporazuma, ali je prištinska strana na kraju odbila prvu tačku tog predloga koji se odnosi na međunarodni pozivni broj za fiksnu telefoniju. Prema rečima Ljajijća, srpska strana želi kompromis i da Kosovo dobije taj broj, ali je stav Beograda da mora da se poštuje određena procedura.

"Želimo da Srbija u tome ima aktivnu ulogu jer jedino Srbija može kod Međunarodne telekomunikacione organizacije (ITO) da izdejstvuje da Kosovo dobije taj broj", rekao je Ljajić.

Na kraju današnjih pregovora nije došlo do usaglašavanja ni te prve tačke, a time ni celog sporazuma, dodao je srpski ministar.

Ljajić je rekao da je dogovoreno da se već sutra dostave predlozi i nađe rešenje na osnovu predloga dve stane, u pokušaju da se dođe do konačnog teksta dogovora.

Ministar je objasnio da je kompromis koji je ponudila sprska strana odnosio na to da EU, ili jedna od zemalja EU, podnese zahtev kod ITO za dobijanje pozivnog broja za Kosovo. To je obuhvatalo i zamisao da i Srbija potpiše taj zahtev i da se onda razgovara na koji bi način to bilo primenjeno.

Ljajić je dodao da je Beograd spreman da to prihvati, a u primeni bi se dve strane dogovorile kome taj međunarodni pozivni broj pripada, kao i da li je to privremeno ili trajno rešenje. On je ukazao da je Beograd spreman da se u okviru grupa za primenu sporazuma to dalje razmotri i usaglasi.

Dve strane su u Briselu danas razgovarale i o raspodeli RTV-frekvencija. Dogovoreno je da regulatorna tela u tome sarađuju, jer je interes obe strane da ne bude ometanja signala, imajući u vidu predstojeći proces digitalizacije.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja je danas predvodila radnu grupu za pitanje snabdevanja Kosova električnom energijom, koja je paralelno vodila razgovore u zgradi EEAS, nakon današnje runde nije davala izjave novinarima.

U Briselu se kasnije večeras očekuju i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i koordinator odbora za implementaciju briselskog sporazuma Aleksandar Vulin, koji će sutra započeti novu rundu razgovora o pravosuđu i policiji. Prištinska strana, s potpredsednicom kosovske vlade Editom Tahiri na čelu, prošle nedelje je odbila predlog Beograda da Srbija Kosovu ustupi međunarodni pozivni broj, insistirajući na tome da sama podnese zahtev za broj kod nadležne međunarodne agencije i da je Srbija u tome ne ometa.

Kosovo je, sem toga, odbilo da izda srpskim operaterima za mobilnu telefoniji dozvolu za rad na severu Kosova. Ljajić je, uoči polaska u Brisel, u intervjuu za novosadski "Dnevnik" rekao da je naš tim definisao novi predlog Beograda u vezi sa ovim pitanjima i dodao da taj predlog sadrži kompromisno rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: