Dežer: Nadam se Prajdu na otvorenom

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da se nada da će Parada ponosa 2013. biti održana na otvorenom.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.06.2013.

19:57

Default images

On je najavio da će se u toku procesa pregovora o pristupanju Srbije pratiti koliko se u realnom životu primenjuju propisi koji omogućavaju sprečavanje diskriminacije na osnovu seksualnog opredeljenja.

"Nadam se da ćemo do septembra uspeti da čujemo glas nadležnih organa i videti posvećenost svih da se odobri nastavak Parade ponosa, odnosno da se ona usmeri od zatvorenih dešavanja ka održavanju na otvorenom", rekao je Dežer na konferenciji "Ljudska prava LGBT osoba - jednak tretman i borba protiv diskriminacije".

Podsećajući da je 2009. Parada zabranjena, 2010. održana u otežanim okolnostima, a 2011. godine zabranjena iz bezbednosnih razloga, on je istakao da je prošle godine Prajd održan u zatvorenom, a ne na ulici.

"Moramo da pregovaramo sa nadležnim organima i da razmotrimo sva značajna pitanja", rekao je Dežer i dodao da se razgovara sa LGBT zajednicom, ali i sa onima koji imaju konzervativniji pristup tom pitanju.

On je naveo da očekuje da će diskusija na skupu pomoći da se otvori debata o tim pitanjima tako da do jeseni ove godine imamo grupu ljudi koja je sposobna da slobodno ispolji svoja prava na ulicama Beograda bez ikakvih sankcija.

"Okupili smo se zato što imamo problem, a kada postoji problem treba o njemu govoriti", rekao je Dežer, istakavši da to nije problem samo Srbije.

Dežer je kazao da se, kada se posmatra zakonodavstvo, vidi da se s godina stvari poboljšavaju.

Podsećajući da je u toku donošenje Strategije za borbu protiv diskriminacije, on je naglasio da je važno da ona ne bude samo na papiru, već da se primene u praksi.

Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Gordana Stamenić rekla je da je cilj Srbije izgradnja demokratskog, socijalno pravednog društva u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje potencijala i ravnopravno učešće u svim aspektima života.

Ona je kazala da su suzbijanje diskriminacije i promovisanje jednakosti svih građana od velike važnosti za svaku zemlju i navela da i danas, u 21. veku, u svakom društvu i državi, pa i u onima sa najdužom demokratskom tradicijom, postoji izvestan stepen netolerancije prema određenim društvenim grupama.

"U te grupe svakako spadaju i LGBT osobe koje su vekovima bile i još uvek su izložene homofobiji, transfobiji i drugim oblicima rasprostranjene i trajne netolerancije - što dovodi do neprijateljskih akata od socijalnog isključivanja do diskriminacije u svim oblastima života", rekla je ona.

Stamenićeva je naglasila da se takva situacija mora promeniti i da Srbija čini napore u cilju unapređenja položaja LGBT osoba.

Radionici "Ljudska prava LGBT osoba - jednak tretman i borba protiv diskriminacije" organizuje Evropska komisija u okviru programa "People 2 people", u saradnji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava i međunarodnom organizacijom "ILGA Europe".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: