"Taksim nećemo dati teroristima"

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan je danas održao miting tokom kog je osudio međunarodne medije i rekao da je Evropski parlament "prešao granice".

Izvor: Beta, klix.ba

Nedelja, 16.06.2013.

22:29

Default images

Erdogan je danas pred nekoliko stotina hiljada svojih pristalica u Istanbulu opravdao noćašnju akciju policije tokom koje su demonstranti rasterani sa tamošnjeg trga Taksim.

"Rekao sam da to (protesti) postaje nepodnošljivo. Juče je izvedena akcija tokom koje je očišćen trg Taksim. To je moj posao", rekao je Erdogan na najvećem skupu svojih pristalica od kada su pre dve nedelje počeli masovni protesti širom Turske protiv njega i njegove vlade.

On je kazao da trg Taksim neće biti prepušten "teroristima", aludirajući na zastave pojedinih zabranjenih pokreta, koje su se proteklih dana mogle videti tokom demonstracija.

Erdogan je tokom dvosatnog govora osudio međunarodne medije koji su, kako je rekao, saučesnici "terorista" i ocenio da je Evropski parlament "prešao granice".

Premijer Turske rekao je kako su se stotine hiljada građana okupili na današnjem mitingu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Istanbulu kako bi, između ostalog pozdravili, Sarajevo, Skoplje, Islamabad, Kuala Lumpur, ali i celi svet, sve koji su ga podržali, javio je novinar agencije Anadolija.

"Okupili smo se da nas čuju Sarajevo, Zenica, Islamabad, Kuala Lumpur, Skoplje, Gostivar, ali i celi svet", rekao je Erdogan pitajući prisutne da li su Sarajevo, Skoplje, Islamabad i drugi gradovi prisutni na današnjem mitingu, dok su su građani odgovarali afirmativno, prenosi Klix.ba.

Kako piše ovaj portal, obraćajući se pred oko milion građana na skupu pod nazivom "Poštovanje nacionalne svesti" Erdogan je, kritikujući međunarodne i strane medijske kuće koju su neobjektivno izvještavale sa trga Taksim, rekao da "oni ne vide krvoproliće u Siriji, ne vide pokolje u Palestini, ali vide demonstracije u Turskoj i sa istih izveštavaju provokativno i neobjektivno". On je govoreći o medijima koji su na neobjektivan način izvještavali iz Turske, apostrofirao CNN, BBC i Rojters.

Premijer Turske je, podsećajući na brojnost građana na mitingu, rekao da "ako mediji žele sliku Turske, to je slika Turske".

"Turska nije zemlja na kojoj se mogu vršiti operacije putem društvenih mreža. Turska zasigurno nije zemlja koju mogu sankcionisati poneki parlamenti. Evropski parlament je doneo odluku u vezi sa nama. Treba da znaju dokle mogu da idu. Imaju li ikakvih ingerencija u Turskoj. Prvi dan sam rekao da nemaju pravo da donose odluke u vezi sa Turskom. Odluku koju su mi poslali vratio sam im nazad", rekao je Erdogan u vezi sa, kako prenosi Klix.ba, međunarodnim pozivanjem na proteste u Turskoj i na odluku Evropskog parlamenta u vezi sa protestima u toj zemlji.

Sukobi policije i demonstranata nastavljeni su i danas u blizni trga Taksim, a pripadnici snaga bezbednosti su u više navrata koristili suzavac i vodene topove.

Policija je reagovala i u Ankari, gde je u više navrata rasterala stotine demonstranata koji su pokušali da se okupe na trgu Kizilay, centru okupljanja Erdoganovih protivnika u glavnom gradu Turske.

Mnogi demonstranti su rekli da od protesta neće odustati.

"Ljuti smo, ovo nije završeno", rekla je agenciji Frans pres jedna 39-godišnja žena koja je bila među rasteranim demonstrantima sa trga Taksim.

Dva najveća turska sindikata, KESK i DISK saopštila su danas da će od sutra u celoj Turskoj početi generalni štrajk, u znak protesta zbog nasilja policije nad učesnicima protesta.

Hiljade demonstranata su danas u Istanbulu pokušale da se vrate na trg Taksim, ali ih je policija u tome sprečila suzavcem.

Povod za protest na Taksimu krajem maja bio je plan za izgradnju tržnog centra na mestu parka Gezi, kao i replike otomanske vojne kasarne i džamije na trgu.

Zbog brutalnog obračuna policije s demonstrantima protest je prerastao u masovne antivladine demonstracije koje su se proširile po celoj Turskoj.

Do sada je u sukobima poginulo petoro ljudi, stotine su privedene, a gotovo 7.500 povređeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: