Šalju pobunjenicima nemačke rakete?

Saudijska Arabija planira da snabdeva sirijsku opoziciju protivavionskim raketama u borbi protiv snaga predsednika Bašara al Asada, piše nedeljnik "Špigl".

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.06.2013.

17:32

Default images

Nemački list u članku prenosi poverljivi izveštaj dobijen prošle sedmice od nemačke obaveštajne službe za inostranstvo i nemačke vlade i navodi da je u pitanju slanje evropskih ručnih bacača klase "mistral", MANPADS.

"Špigl" ukazuje da ručni bacači sa raketama zemlja-vazduh mogu da ciljaju niskoleteće avione, uključujući helikoptere, a da su oni dali mudžahedinima znatnu prednost u Avganistanu u borbi protiv sovjetske vojske 1980-ih, prenosi AFP.

Francuska agencija ističe da je Saudijska Arabija ključni saveznik sirijskih pobunjenika i dugo ih podržava osiguranjem bolje oružja.

Vašington je prošle sedmice obećao slanje vojne pomoći pobunjeničkim snagama pokušavajući da svrgne Asada, uz tvrdnje da je ima dokaze da je sirijski režim prešao "crvenu liniju" upotrebivši hemijsko oružje manjeg obima.

Evropska unija ukinula je prošlomesečni embargo na naoružavanje sirijske opozicije, utirući put za veću podršku Zapada pobunjenicima u građanskom ratu, za koji se tvrdi da je do sada odneo 93.000 života, navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: