Taksim "očišćen" od demonstranata

Policija je onemogućila pristup na trg Taksim, pošto je prethodno sa njega proterala demonstrante. Pristalice Erdogana za danas najavile okupljanje na Taksimu.

Izvor: Beta

Nedelja, 16.06.2013.

09:29

Default images

Sukobi policije i demonstranata koji su želeli da se vrate na Taksim produžili su na rane jutarnje sate. Policija je upotrebila suzavac i vodene topove i preuzela kontrolu nad putevima koji vode na trg.

Svetske agencije javljaju da je 29 osoba laške povređeno u poslednjemim sukobima.

Demonstranti su, međutim, saopštili da će nastaviti protest započet pre dve nedelje. Okupljeni u parku Gezi traže i oslobađanje privedenih demonstranata.

"Nastavljamo otpor protiv svake nepravde u zemlji... Ovo je samo početak, naša bitka se nastavlja", saopštila je protestna organizacija Solidarnost Taksimu.

"Sada smo još jači i organizovaniji nego pre dve nedelje", kada je mala grupa ekologa došla da kampuje u parku Gezi, dodaje se u saopštenju.
Foto: Beta, AP
Šatori u parku Gezi, gde su demonstranti hteli da provedu noć su uništeni, kao i transparenti koji su nosili. Svetski mediji navode da je nekoliko desetina ljudi privedeno tokom policijske intervencije.

Novinari Frans presa na licu mesta navode da je policija intervenisala cele noći, ne dajući demonstrantima da se okupljaju u većem broju.

Demonstranti se već dve nedelje pored trga Taksim u Istanbulu, nalaze i u čuvenom parku Gezi, gde premijer Redžep Tajip Erdogan želi da izgradi komercijalni centar. To je pokrenulo talas uličnih protesta, prvenstveno u Istanbulu, a potom, posle grube policijske akcije, pretvorio se u antivladine proteste i u drugim gradovima.
Foto: Beta, AP
Demonstranti optužuju konzervativnu vladu, koja je na vlasti od 2002. godine, da je autoritarna i da islamizira sekularnu tursku državu.

Od početka protesta poginule su četiri osobe, a više od 7.500 ih je povređeno u sukobima s policijom.

Demonstranti smatraju da je partija na vlasti od 2002. godine, Partija za pravdu i razvoju "izgubila svoj legitimitet pred narodom i u svetu, jer želi da podeli i provocira otpor na trgu Taksim.

Erdogan je obećao u četvrtak da će obustaviti planiranu gradnju tržnog centra u parku Gezi dok sud ne donese odluku o njenoj legalnosti ili eventualnom referendumu o tom pitanju.

Nova okupljanja nisu dozvoljena

Guverner Istanbula Husein Avni Mutlu izjavio je da posle nemirne noći neće biti dozovljeno planirano okupljanje protestnih antivladinih grupa na Trgu Taksim, preneo je Rojters.

"Pod postojećim okolnostima, nećemo dozvoliti nikakvo okupljanje", rekao je guverner Istanbula, dodavši da bilo kakav poziv za skup na Taksimu ne doprinosi miru i bezbednosti.

Policija u Istanbulu blokirala je ranije danas prilaze tom trgu i za automobile i za pešake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: