Policija "pregazila" Gezi i Taksim

Policija u opremi za razbijanje demonstracija vodenim topovima i suzavcem rasterala je demonstrante na Trgu Taksim i parku Gezi u Istanbulu.

Izvor: Tanjug

Subota, 15.06.2013.

18:26

Default images

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan malo ranije upozorio demonstrante da napuste Trg Taksim i da će, ukoliko to ne učine, snage bezbednosti znati "kako da ga isprazne".

Današnja akcija je prvi upad policije u park Gezi od kada su aktivisti u njemu podigli šatore i pretvorili ga u nacionalni simbol otpora.

Policija je pocepala transparente, oborila štand sa hranom i poprskala suzavac na šatore, zbog čega su se demonstranti u njima povukli, a primećeno je da nekog nose na nosilima, preneo je AP.

Kako je javila televizija NTV policija je uzvikivala demonstrantima "Ovo je nelegalni čin, ovo je naše poslednje upozorenje vama - Evakuišite se".

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan upozorio je ranije danas demonstrante da napuste Trg Taksim u Istanbulu, i da će, ukoliko to ne učine, snage bezbednosti znati "kako da ga isprazne".
(Tanjug)
"Imaćemo skup u Istanbulu sutra", rekao je turski premijer pristalicama svoje Partije pravde i razvoja, okupljenim u prestonici Ankari.

"Dopustite da jasno kažem, ispraznite Taksim. Ukoliko on ne bude evakuisan, snage bezbednosti ove države znaće kako da sprovedu evakuaciju", poručio je Erdogan.

Premijer je još jednom ukazao na "zaveru" iza najvećih uličnih protesta tokom njegove 10-godišnje vladavine.

"Vi ste ovde i vi rušite izdajničku zaveru, izdajnički napad", rekao je Erdogan okupljenima, koji su mašući crvenim zastavama, glasno klicali. Erdogan je kazao su grupe izvan i unutar Turske skovale zaveru za proteste u centru Istanbula i da on ima dokumente kojima to može da dokaže.
(Tanjug)
Više desetina hiljada Erdoganovih pristalica okupilo se danas u predgradju Ankare, Sinčanu, snažno izražavajući podršku vladi koja je suočena sa nastavkom protesta koji traju već dve sedmice.

Demonstranti u Istanbulu saopštili su danas da se neće povući iz parka Gezi, središta dvonedeljnih antivladinih protesta, dok je policija u Ankari vodenim topovima i suzavcima rasterala grupu koja je tokom noći postavila barikade u blizini zgrade turskog parlamenta.

Demonstranti u Istanbulu odbijaju da se povuku uprkos tome što je premijer Erdogan objavio da pristaje da se suspenduje sporni plan o izgradnji i preuredjenju parka, poručivši da je ovo "samo početak".
(Tanjug)
"Nastavljamo otpor suprotstavljajući se svakoj nepravdi koja se dogadja u našoj zemlji", saopštila je glavna grupa koja predstavlja demonstrante, prenela je agencija AFP.

Nešto ranije, demonstrantima se putem Tvitera obratio i predsednik Abdulah Gul i pozvao ih da se vrate kućama pošto su se "otvorili kanali za diskusiju i dijalog".

Istovremeno, agencija AP je javila da je policija rasterala grupu demonstranata koji su noćas postavili barikade u blizini turskog parlamenta u Ankari i američke ambasade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: