Turska: Šta smeraju demonstranti?

Demonstranti koji su okupirali park Gezi u Istanbulu razmatraju sledeći potez nakon što je premijer pristao da suspenduje plan o izgradnji i preuređenju parka

Izvor: Tanjug

Subota, 15.06.2013.

09:52

Default images

On je pozvao demonstrante da se raziđu nakon dvonedeljnih antivladinih protesta.

Erdoganov sinoćni poziv da napuste park Gezi, ostaće međutim po svoj prilici, bez odziva pošto se diskusija i dogovaranje među demonstrantima odužilo do kasno u noć, a hiljade njih ponovo su prostrli svoje vreće za spavanje, prenosi AFP.

Prethodno je Erdogan pozvao malu delegaciju demonstranata da ubede hiljade drugih da se povuku iz parka.

"Idite i razgovarajte sa njima...Ne dozvolite da budemo primorani da pribegnemo drugim merama", rekao je premijer predstavnicima demonstranata, javila je agencija AP.

On je obećao da će obustaviti sporne planove o preuređenju parka Gezi što je i dovelo do početka protesta.

"Nadam se da će sve biti gotovo do večeras", rekao je Erdogan članovima njegove vladajuće partije Pravde i razvoja (AK), u govoru koji je emitovan juče uživo na televiziji, prenela je agencija Frans pres.

On je stotinama demonstranata, koji se i dalje nalaze u parku, poručio da je vlada primila njihove poruke nakon razgovora održanih u cilju okončanja dvonedeljnih nemira.

"Ostali ste ovde koliko ste mogli i uputili ste svoje poruke. Ako se vaša poruka tiče parka Gezi, primljena je i procenjena. Molim vas sada da napustite park i odete kući", kazao je Erdogan.

Vlada je juče saopštila da se premijer saglasio da se obustave planovi o preuređenju parka, epicentra antivladinih protesta od kraja maja, a demonstranti su pozdravili njegov stav i ocenili ga kao "pozitivan".

U sukobima tokom protesta u Turskoj poginulo je petoro ljudi, a skoro 5.000 ljudi je povređeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: