Sporazum:Šta je dogovoreno, šta ne

Već dva meseca traju pregovori o praktičnoj primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. B92 je istraživao šta je dogovoreno a šta još nije.

Izvor: B92

Subota, 15.06.2013.

15:48

Default images

Osim sa teškim temama, pregovarači su suočeni i sa pritiscima pojedinih članica Evropske unije da taj proces završe što pre.

Nikad više Srba i Albanaca u Briselu, gotovo sto ljudi, na obe strane, radi na primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Timovi za imeplementaciju do sada su dogovorili da oficiri za vezu dve strane stupe na dužnost u ponedeljak.

Postignut je i dogovor o zatvaranju kancelarija MUP-a Srbije na Kosovu, pre svega u severnom delu, ali i dogovor o otvaranju kancelarije policijske Direkcije u Severnoj Mitrovici, budućeg sedišta regionalnog komandanta policije, koga će birati srpska zajednica. Na poslednjem sastanku, u petak, četvoro srba sa Kosova, postali su članovi upravljačkog tima koji je zadužen da postavi osnove formiranja zajednice srpskih opština.

Do kraja meseca, kada evropski zvaničnici Stefan File i Ketrin Ešton treba da napišu izveštaj o napretku u sprovođenju sporazuma, moguće je, veruju pregovarači, postići dogovor o amnestiji na Kosovu, funkcionisanju sudova u srpskim opštinama na severu, a srpska strana uputila je ovog vikenda i novi, kompromisni predlog za rešenje pitanja pozivnog broja za kosovo, uz direktan angažman jedne članice EU.

Nova runda razgovora o telekomunikacijama i energetici nastavlja se i u ponedeljak. Tu leže i najteža pitanja. Timovi Beograda i Prištine ne uspevaju da se dogovore ko će upravljati jezerom gazivode, strateški važnim za srbe na severu. Priština, takođe, za sada odbija da dozvoli rad srpskog telekoma na Kosovu, a neusaglašeni ostaju i detalji organizovanja lokalnih izbora na Kosovu, koji su najavljeni za jesen. Ipak, srpska strana najveći problem vidi u nedostaku volje na kosovu da se krene u izmene brojnih kosovskih zakona, sto je neophodno da bi briselski sporazum bio primenjen u praksi.

U pokušaju da ubrzaju postizanje dogovora o primeni sporazuma koji su potpisali u aprilu, premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hasim Tači, ponovo će se 20. juna sastati u Beču. Obojica tvrde da su njihove strane spremne da poštuju i primene sve dogovoreno, o čemu su u petak govorili i pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih Nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: