VB: Ne primajte Snoudena u avion

Britanska vlada izdala je upozorenje svetskim avio-prevoznicima da ne dozvole Edvardu Snoudenu da se ukrca na bilo koji let prema Ujedinjenom Kraljevstvu.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.06.2013.

09:21

Default images

U pismu koje je britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo avio-prevoznicima širom sveta se navodi da bi oni trebalo da zabrane bivšem američkom službeniku CIA i sistem-administratoru u Nacionalnoj agenciji za bezbednost da se ukrca na avion za Britaniju jer će mu najverovatnije biti zabranjen ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Agencija AP, koja je prenela tu vest, imala je uvid u dopis koji je fotografisan na aerodromu na Tajlandu, a jedan britanski zvaničnik je potvrdio autentičnost dokumenta i informaciju da je on poslat avio-kompanijama u svetu.

Snouden je u javnosti postao poznat kada je razotkrio informacije o kompjuterskom programu američke vlade "Prizma" za praćenje komunikacije građana na internetu i zatim pobegao u Hongkong.

SAD su sinoć pokrenule kriminalnu istragu protiv Snoudena i preduzimaju "sve neophodne korake" da bi on bio optužen za otkrivanje tajni o američkim programima nadzora građana, izjavio je direktor Federalnog istražnog biroa (FBI), Robert Miler.

"Otkrivanje tih informacija je nanelo značajnu štetu našoj naciji i našoj bezbednosti, a osoba koja je priznala da je iznela te podatke u javnost je predmet istrage i mi ćemo preduzeti sve neophodne korake da on odgovara za svoje delo", istakao je Miler.

"Global tajms": Snouden koristan za Kinu

S druge strane, iz Kine stižu vesti da bi odbegli službenik CIA mogao biti koristan za Kinu. Tamošnji popularni list "Global tajms" pozvao je kineske vlasti da od Snoudena izvuku što više informacija, pre nego što ga pošalju kući.

U današnjem izdanju lista, koji štampa partijski dnevnik "Ženmin žibao" analiziraju se Snoudenovi navodi da je Agencija za nacionalnu bezbednost SAD hakovala 61.000 meta, uključujući i stotine njih u Hongkongu i Kini.

"Global tajms" je u uvodniku na engleskom jeziku napisao da bi Snouden mogao ponuditi obaveštajne podatke koji bi mogli pomoći Kini da ažurira svoje razumevanje sajber prostora i unapredi svoj položaj u pregovorima s Vašingtonom. "Snouden je preuzeo inicijativu da razotkrije napade američke vlade na Hongkong i internet mreže u Kini. To se tiče kineskog nacionanog interesa", kaže se u komentaru.

List ukazuje da on možda ima još informacija. "Kineska vlada treba da pusti da on govori i ako su podaci za javnost koristi ih kao dokaz u pregovorima sa Sjedinjenim Državama, otvoreno ili privatno".

Komentator kaže i da kineska vlada ne treba da ima u vidu samo dobrobit odosa Pekinga sa SAD, nego i da oslušne mišljenja domaće javnosti, koja bi, navodi list, bila nesrećna ako Snouden bude vraćen kući, preneo je AP. "Mi smo shvatili agresivnost SAD u sajber prostoru, shvatili smo da je devet internet kompanija pomagalo američkoj vladi u prikupljanju obaveštajnih podataka", piše list poznat po svojim nacionalističkim stavovima.

"Shvatili smo njihovu hipokriziju kada govore jedno, a rade nešto drugo i shvatili smo njihovu bezočnost da rade šta ih je volja, bez obzira na druge ljude", kaže se u komentaru i dodaje da je "Kina rastuća sila i da zaslužuje odgovarajuće poštovanje od Sjedinjenih Država".

Neki stručnjaci smatraju da je malo verovatno da će Kina iskoristiti Snoudena protiv SAD, imajući u vidu nedavne napore da se uspostave novi, bliskiji radni odnosi između dvojice lidera Sji Đinpinga i Baraka Obame, koji su se sreli na neformalnom samitu u Kaliforniji prošlog vikenda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: