Demonstranti "iskulirali" Erdogana

Turski premijer održao je noćas hitan sastanak s liderima demonstranata pošto su oni odbili njegovo "poslednje upozorenje" da se povuku iz parka Gezi.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.06.2013.

07:59

Default images

Predstavnici grupe "Taksim solidarnosti" otputovali su u Ankaru, gde su kasno sinoć nekoliko časova razgovarali sa Tajipom Redžepom Erdoganom u njegovoj rezidenciji, prenela je agencija AFP.

Posle razgovora, koji je potrajao nekoliko sati, portparol Erdoganove partije AKP, Husein Čelik, istakao je da vlada neće učiniti nikakvu promenu u parku do referenduma, koji je vlada predložila i na kome bi građani odlučivali o planovima za preuređenje Istanbula.

"Želimo da znamo šta građani Istanbula misle, njihove odluke su nam veoma važne", dodao je portparol AKP.

Ali, čak i dok su razgovori trajali, policija je ispalila suzavce na oko 200 demonstranata okupljenih u centru Ankare, nedaleko od Erdoganove kancelarije. Policija je upotrebila i vodene topove da bi razbila skup i uhapšeno je petoro demonstranata.
Beta-AP
U Istanbulu su demonstranti proveli još jednu noć u parku Gezi, strepeći od eventualne akcije policije. Gradonačelnik Istanbula Husein Avni Mutlu rekao je da će policijska operacija biti sprovedena samo prema onima koji stvaraju nered i probleme.

Nešto ranije juče Erdogan je u televizijskom obraćanju uputio poslednje upozorenje demonstrantima. "Ovo je moje poslednje upozorenje: majke i očevi, vratite vašu decu (kućama)", rekao je tada Erdogan, dodavši da "Park Gezi ne pripada onima koji su ga okupirali. On pripada svima".

Protesti za spas oko 600 stabala u parku Gezi započeli su 31. maja, a potom su prerasli u antivladine proteste u više turskih gradova. U protestima je život izgubilo petoro ljudi, uključujući policajca, a blizu 5.000 ljudi je povređeno.

SAD i druge zapadne zemlje kritikovale su Erdogana zbog načina rešavanja krize, a Evropski parlament juče je usvojio rezoluciji u kojoj je turska vlada upozorena da ne preduzima "oštre mere protiv miroljubivih demonstranata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: