HR: Špic vodenog talasa na Dunavu

Nakon što je špic vodenog talasa Dunava stigao do istočnih delova Hrvatske, nivo vode na Dunavu je visok, ali nema većih poplava.

Izvor: B92

Petak, 14.06.2013.

09:48

Default images

Kako izveštavaju mediji, dežurstva su stalna, a intervencije su očekivane, jer je normalno da visok nivo vode stvara probleme s podzemnim vodama.

Zbog visokog nivoa Dunava beleži se prodor vode u područje reke Drave i do 30 do 40 kilometara uzvodno, što je dovelo i do dizanja nivoa vode na području ušća reke Karašice. Oko tamošnjeg vikend naselja podignuti su privremeni nasipi.

Po rečima šefa Centra za odbranu od poplava Zorana Đurokovića, nasipi izdržavaju, a u pomoć je pozvana i vojska.

Dunav je jutros kod Batine imao vodostaj 776 cm i raste, što je slučaj i s nivoom vode u Dalju raste gde se beleži 945 samtimetara i Vukovaru gde je nivo vode 706 cm. To je ipak manje nego pre sedam godina kad je beleženo 750 cm, ili za vreme velike poplave 1965. Kad je novo vode bio 795 cm.

Špic vodenog talasa kreće se 60 km dnevno i kroz Vukovar će proći sutra, dok bi u nedelju trebalo da izađe iz Hrvatske.

Nekon što je pre neki dan područja ugrožena poplavama

Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-sremskoj županiji posetio premijer Zoran Milanović, danas će to, kako je najavljeno iz njegovog kabineta, učiniti i predsednik Ivo Josipović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: