Protest gnevnih roditelja

Roditelji teško bolesne dece i dece sa invaliditetom protestovali su ispred Ministarstva rada tražeći pomoć države u odgajanju dece.

Izvor: B92

Petak, 14.06.2013.

09:58

Default images

Oni su, uz podršku zaštitnika građana, Vladi i skupštini dostavili inicijativu u kojoj predlažu i rešenja za svoje probleme.

Najavljeno je da će Vlada Srbije do srede proceniti finansijske efekte izmena zakona o radu koje bi omogućile bolju podršku roditeljima dece sa invaliditetom.

Petogodišnji Luka Milenković jedno je od šestoro dece u Srbiji sa Angelmanovim sindromom. Zovu ih i deca anđeli, jer se gotovo neprekidno osmehuju. Ovaj sindrom uzrokuje teškoće u celokupnom razvoju, zbog čega se oboleli ne osamostaljuju i potrebne su im stalna pomoć i asistencija.

"On zahteva ličnog pratioca 24 sata. Gospođa, ne samo moja, majka deteta, po sadašnjem zakonu napustiće posao već za par meseci jer ima pravo na bolovanje do njegovih 5 godina. Sve te retke bolesti zahtevaju prisustvo roditelja 24 sata. Jer to su deca koja ne znaju da obavljaju fiziološke potrebe, ne mogu sama da jedu, sama da piju", kaže Lukin tata, Srđan Milenković.

Osim Lukinih, još hiljade roditelja u Srbiji žele da se staraju o svojoj deci koja boluju od teških bolesti, a da ne budu prinuđeni da zbog toga napuštaju posao i ostaju bez prihoda.

"Mi smo se samoorganizovali, skupili 60.000 potpisa, predali potpise zaštitniku građana, na osnovu toga je ponovo pokrenuta akcija. Predsednik Narodne skupštine je 7.maja prihvatio predlog zakona, dao reč da će nas podržati, tako da je zapelo kod Ministarstva", rekla je Dušica Vukosavljević.

Iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da inicijativa nije odbijena, nego je u toku analiza dostavljenih predloga kako bi se našlo najbolje rešenje koje je moguće i sprovesti.

"Ova inicijativa zaštitnika građana ima podršku ministarstva, međutim, kao što sam naglasio i roditeljima, mi moramo voditi računa o celini sistema i uklopljenosti predloženih rešenja u okviru celog sistema, i objektivnim mogućnostima, ekonomskim i finansijskim, za primenu određenih rešenja", kaže Dragan Vulević iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Trenutno, mnogu teško obolelu decu neguju hraniteljske porodice, koje za to dobijaju novčanu pomoć od države. Predlozima roditelja traži se da roditelji mogu da za polovinu radnog vremena dobiju celu platu, a da umesto dodatnih davanja za negu, oni brinu o svojoj deci. Druga izmena odnosi se na ukidanje granice od 5 godina, koliko roditelj može biti na bolovanju zbog nege teško bolesnog deteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: