Šteta od poplava - 8 milijardi evra

Nemačka je spremna da nadoknadi štetu od poplava i za to će izdvojiti do osam milijardi evra, saopštila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.06.2013.

22:26

Default images

Prema rečima kancelarke, neće doći do povećanja poreza da bi se došlo do tog novca, ali je navela da će troškove podeliti savezna administracija i države.

Posle sastanka s predsednicima 16 saveznih država, Merkelova je navela da detalji o finansiranju rekonstrukcije zbog štete koje su nanele poplave još nisu razrađeni do kraja, ali je rekla da je izdavanje državnih obveznica jedna od mogućnosti.

Elba, Dunav i druge reke izlile su se posle dugotrajnih kiša. Poplave u prethodne dve nedelje su nanele veliku materijalnu štetu u južnoj i jugozapadnoj Nemačkoj. Voda se sada polako povlači u većini pogođenih oblasti.

Početkom ove nedelje, agencija za kreditni rejting Fič procenila je da će šteta od poplava u Nemačkoj dostići 12 milijardi evra.

Neke od pogođenih oblasti pretrpele su štete od poplava i 2002. tada je fond za pomoć iznosio sedam milijardi evra, ali nije bio potrošen u celosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: