Erdogan preti: Poslednje upozorenje

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izdao je "poslednje upozorenje" i zapretio da će policija u naredna 24 h ukloniti demonstrante iz istanbulskog parka Gezi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.06.2013.

13:08

Default images

Upozorenje je došlo na dan kada je u Turskoj potvrđena i peta žrtva sukoba policije i demonstranata, koji već skoro dve nedelje protestuju protiv Erdogana. Turski premijer je inače juče ponudio demonstrantima da se održi referendum o planovima uređenja Istanbula, zbog čega su protesti i započeti.

"Ovo je moje poslednje upozorenje: majke i očevi, vratite vašu decu (kućama)", rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju, prenela je agencija AFP. "Park Gezi ne pripada onima koji su ga okupirali. On pripada svima", istakao je turski premijer, koji je prvi put suočen sa ovako velikim problemom za 10 godina na vlasti.
Beta-AP
Erdogan je napao i Evropski parlament zbog nacrta rezolucije u kojoj je izneta zabrinutost zbog "nesrazmerne i preterane upotrebe sile turske policije". U nacrtu se osuđuje i reakcija turske vlade i premijera Erdogana.

On je rekao da neće priznati odluku "parlamenta EU" o Turskoj i zapitao "Šta mislite ko ste vi da donosite takve odluke?", prenela je agencija AP.

Međutim, demonstranti su i danas nastavili da se okupljaju u parku Gezi, središtu antivladinih protesta. Demonstranti su sumnjičavi i ne veruju u održavanje fer referenduma koji nudi Erdogan.

Kako javlja agencija Frans pres, u popodnevnim satima na trgu je prisutno znatno manje policajaca nego prethodnih dana, a saobraćaj se obavlja nesmetano i nema nagoveštaja novih protesta, iako se demonstranti i danas okupljaju.

U sukobima u Turskoj od početka protesta povređeno je skoro 5.000 ljudi, a broj nastradalih danas se povećao na pet, pošto je preminuo demonstrant povređen 1. juna u sukobu sa policijom.

Demonstranti, sumnjičavi u mogućnost sprovođenja (najavljenog) fer referenduma, i danas se okupljaju u parku Gezi, epicentru antivladinih protesta.

Erdogan je napao i Evropski parlament zbog nacrta rezolucije u kojoj je izneta zabrinutost zbog "nesrazmerne i preterane upotrebe sile turske policije" i osuda reakcija turske vlade i premijera.

Erdogan je rekao da neće priznati odluku "parlamenta EU" o Turskoj i zapitao "šta mislite ko ste vi da donosite takve odluke?".

U Evropskom parlamentu su tokom jučerašnje rasprave o Turskoj pojedini poslanici zatražili obustavu, pa čak i potpuni prekid pristupnih pregovora između Ankare i EU, a svi poslanici su bili jedinstveni u osudi nasilja prema demonstrantima i ograničavanja slobode štampe i mišljenja, piše Dojče vele.

S druge strane, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton naglasila je da "ovo nije trenutak da se od Turske distanciramo, već da pokušamo da tražimo prostor za intenzivniji dijalog".

U međuvremenu, predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović istakla da hapšenje novinara negativno utiče na turske medije koji su tokom antivladinih protesta ovog meseca sprovodili samocenzuru.

Ona je ukazala da se u Turskoj 67 novinara nalazi u zatvoru , što je najveći broj uhapšenih novinara od 57 zemalja članica OEBS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: