Država: Gluvi da se jave telefonom

Ministarstvo rada uputilo je poziv za javnu raspravu udruženjima i organizacijama gluvih, ali je preciziralo da je obavezno da se prethodno najave telefonom.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.06.2013.

09:00

Default images

Ni pismom, ni mejlom, ni SMS-om već isključivo pozivom na fiksni broj. Predmet javne rasprave je Nacrt zakona o znakovnom jeziku.

U dopisu upućenom organizacijama gluvih istaknuto je masnim slovima da je "potvrda učešća obavezna" i ispisan fiksni telefon na koji bi trebalo da se jave.

U pozivu koji je upućen i objavljen na sajtu Ministarstva navodi se da je javna rasprava sprovodi za predstavnike javne vlasti, udruženja građana gluvih i nagluvih, stručne javnosti i druge zainteresovane učesnike.

Ovakvu grešku Ministarstvo nije napravilo u prethodnom periodu, kada je za predloge, sugestije, inicijative i komentare na Nacrt zakona o znakovnom jeziku kao adresu stavilo mejl adresu i adresu Ministarstva.

Bojana Pavlović Jovanović je završila master na Fakultetu organizacionih nauka i u komunikaciji nema nikakvih poteškoća. Zbog stopostosnog oštećenja sluha, samo kada treba da telefonira mora da se obrati za pomoć.

"Moja želja da se samostalno prijavim na javnu raspravu je bila onemogućena da se ostvari", kaže Bojana, koja napominje da je za to morala da zamoli prijatelja.

Bojana Ministarstvu ne zamera propust, nema zamerki na nacrt zakona na čijoj javnoj raspravi želi da učestvuje. Problem vidi u Savezu gluvih i nagluvih Srbije, koje treba da zastupa i brani interese svih gluvih i nagluvih u zemlji, a na čijem čelu se nalazi osoba koja čuje.

"Postoji konvencija prava osoba sa invaliditetom, koja naglašava da svaka osoba sa invaliditetom, bez obzira na invaliditet, treba samostalno da obavlja svoje aktivnosti", napominje Bojana.

Julijana Miško, najstariji sudski tumač znakovnog jezika u Srbiji, smatra diskriminatorskim dopis Ministarstva. Ona se pita šta sa osobama koje nisu članovi organizacija i udruženja ili koje su u lošijoj komunikaciji sa tim telima.

Ni posle telefonskog poziva, ni posle poslatog mejla iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike nismo dobili objašnjenje zašto je u pozivu na okrugli sto napravljena gruba greška. Niti kako će ona biti ispravljena.

Javna rasprava o "Nacrtu zakona o znakovnom jeziku" biće održana u ponedeljak u Palati Srbija, a na njoj će učestvovati samo gluve i nagluve osobe koje su, kako bi učestvovale u diskusiji, prvo morale da se obrate za pomoć nekome ko čuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: