Merkelova obišla poplavljena mesta

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da Nemačka ima još mnogo da uradi na unapređenju odbrane od poplava.

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2013.

21:05

Default images

Merkelova je danas posetila severne regione zemlje, koji se bore s rekordnim vodostajima reka.

To je četvrta poseta Merkelove poplavljenim područjima za nedelju dana.

Oko 4.000 stanovnika grada Hitzaker u Donjoj Saksoniji dobilo je naredbu da napusti svoje domove, uprkos nasipima koji su podignuti posle katastrofalnih poplava 2002, prenela je agencija AFP.

Taj odbrambeni sistem sprečio je da voda izlivene Elbe prodre u taj grad, ali je Merkelova rekla da uprkos toj zaštiti "ima još mnogo toga da se uradi", obećavši preduzimanje daljih mera.
Foto: Beta/AP
Ona je pre Hitzehera posetila Lauenburg, oko 40 kilometara južno od Hamburga, gde je poplavljen centar grada.

Voda u Nemačkoj je danas počela da se povlači posle katastrofalnih poplava u centralnoj Evropi, u kojima je život izgubilo najmanje 19 ljudi.

Mada je vodostaj Elbe počeo da se stabilizuje, hiljade dobrovoljaca i dalje rade na učvršćivanju nasipa, a oko 10.000 vojnika nastavlja da pomaže stanovništvu u poplavljenim regionima.

Merkelova će se u četvrtak sastati sa čelnicima 16 regionalnih vlada radi razgovora o razmerama štete i finansijskoj pomoći koja još nije precizirana.
Foto: Beta/AP
Tokom "najvećih poplava za 100 godina" u 2002. bio je formiran fond od 6,5 milijardi evra iz kojeg je ukazivana pomoć tokom nekoliko godina, rekao je danas portparol nemačkog ministarstva finansija na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare.

U Mađarskoj, gde je Dunav dostigao opasne nivoe, voda u Budimpešti nastavlja da se povlači. Danas je vodostaj opao na 8,2 metra, sa devet metara u ponedeljak.

Maksimalan vodostaj Dunava dostignut je u Baji, 150 kilometara južno od Budimpešte, gde je zabeležen rekord od 9,88 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: