Rim: Protesti test za Tursku

Masovni antivladini protesti su "prvi ozbiljan test" za Tursku, koja želi da uđe u EU, izjavila je danas italijanska ministarka spoljnih poslova Ema Bonino.

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2013.

14:04

Default images

Ona je istakla da je prekomerna upotreba sile nad demonstrantima neprihvatljiva.

"Turska vlada je u procesu polaganja ispita zrelosti na trgovima i ulicama. To je, verovatno, prvi ozbiljan test za izdrživost demokratije u Turskoj i pristupanje Evropi", rekla je ministarka u parlamentu.

"Neki misle da je Turska položila ispit zahvaljujući dinamičnoj privredi, ali to nije dovoljno", kazala je ministarka Bonino, pozivajući na dijalog između vlade i demonstranata u Turskoj.

Turska je započela formalni proces pridruživanja EU 2005, ali je on poslednjih godina u zastoju zbog kršenja ljudskih prava i spora oko Kipra, čija se severna trećina teritorije nalazi pod turskom okupacijom.

Italija čvrsto veruje u evropsku perspektivu Turske i "blagotvorne efekte" koje bi članstvo u EU moglo imati na tu pretežno muslimansku, ali po ustavu sekularnu državu.

"Italija želi potpuno demokratsku Tursku u srcu Evrope. Turska mora odlučiti da li želi da postane zrela demokratija. Neproporcionalna upotreba sile i hapšenje 20 advokata su neprihvatljivi", kazala je ministarka Bonino.

Policija je rasterala demonstrante sa Trga Taksim posle sukoba prethodne noći, nakon što je premijer Redžep Tajip Erdogan obećao da "neće tolerisati" proteste.

"Trg Taksim nije Trg Tahrir (u Egiptu) i Turci nisu Arapi", rekla je ministarka Bonino, dodajući da su protesti "pogrešno poređeni sa Arapskim prolećem, ali da podsećaju na proteste viđene u evropskim prestonicama i na Vol stritu", prenosi AFP.

Protesti širom Turske počeli su 31. maja mirnim skupom protiv rušenja istanbulskog parka Gezi koji je, kasnije, prerastao u masovne demonstracije protiv Erdogana.

Četiri osobe, među kojima je i jedan policajac, poginule su u sukobima tokom protesta, a skoro 5.000 demonstranata je povređeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: