Demonstranti traže razvod od Putina

Nekoliko hiljada Rusa učestvovalo je danas u protestnoj šetnji u Moskvi, tražeći osobađanje aktivista i - "razvod" od predsednika Vladimira Putina.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.06.2013.

12:36

Default images

Protest pod nazivom "Marš protiv krvoloka" okupio je, prema podacima organizatora 30.000 ljudi, dok policija tvrdi da je protestovalo 6.000 ljudi, a privedeno devetoro, javila je agencija Frans pres.

Uz jako prisustvo policije za razbijanje demonstracija, demonstranti su uzvikivali "Rusija bez Putina" i "Putin je lopov", ali i "Razvod za Rusiju" i "Ljudmila bez Putina. Treba i mi da se razvedemo od Putina", aludirajući na prošlonedeljnu najavu razvoda šefa države od supruge Ljudmile, posle 30 godina braka.

Demonstranti su, takođe, tražili da se oslobodi 12 aktivisti kojima prete duge zatvorske kazne zbog sukoba sa policijom na skupu prošle godine, dan pre nego što je Putin položio zakletvu za treći mandat.
Foto: Beta/AP
Policija, buldožeri i vodeni topovi blokirali su most koji vodi ka Kremlju, a vlasti su saopštile da je privedeno devet pripadnika jedne rasformirane opozicione grupe, javio je Rojters.

Ubrzo pošto je okončana protestna šetnja, Putin je izabran za lidera Sveruskog narodnog fronta na osnivačkom kongresu grupe koju je osnovao 2011. godine kao izvor podrške koji bi zamenio vladajuću Jedinstvenu Rusiju, u koju mnogi Rusi nemaju poverenja.
Foto: Beta/AP
"Ujedinjeni smo vrednostima koje su više od političkih strasti... Sveruski narodni front bi trebalo da postane istinski sveobuhvatan narodni pokret", rekao je Putin hiljadama okupljenima na ovom skupu.

Predsednik je govorio o slobodi, ljudskim pravima i vladavini prava, ali demonstranti ističu da je on sve te vrednosti pogazio otkako je započeo novi šestogodišnji mandat.

Do sada je Putinov glavni izvor podrške bila vladajuća partija Jedinstvena Rusija, od koje predsednik već duže vreme nastoji da se distancira zbog brojnih korupcionaških i drugih skandala koji je potresaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: