Vatra i suzavac na Taksimu

Turska policija je sinoć upala na Taksim da rastera demonstrante, upotrebivši suzavac. Jutros mirno. Demonstranti se grupišu u Gezi, 13. dan zaredom.

Izvor: Beta

Sreda, 12.06.2013.

07:39

Default images

Oko jedan posle ponoći RTS javlja da su vatre gorele na Trgu Taksim, a demonstranti ne odustaju i pored pritiska policije.

Na glavnom istanbulskom trgu Taksim situacija je od jutros mirna, pošto su čitave noći trajali sukobi demonstranata i policije, koja je suzavcem i vodenim topovima pokušavala da razbije antivladine demonstracije i deblokira trg.

U zoru su buldožeri iz Trga Taksim pored parka uklonili otpatke, barikade i improvizovana skloništa, javio je jutros britanski BBC.

Turska policija za razbijanje demonstracija tokom noći je imala više okršaja u "džepovima", gde se okupljaju najuporniji demonstranti i očišćen je centralni Trga Taksim, koji je bio poprište antivladinih protesta od 31. maja, dodaje Rojters.

Do jutros u 5:00 sati Trg Taksim je bio čist od barikada, koje su više od nedelju dana blokirale prilaze trgu i susedni park Gezi. U zoru je bilo vidno veliko prisustvo policije na trgu, dok se na hiljade umornih demonstranata sklonilo u parku, navodi AFP.

Trg je od jutros raščišćen, ali su policijska vozila s vodenim topovima i dalje u blizini, a demonstranti su ostali u obližnjem parku Gezi. Nekoliko ljudi je primljeno u kola hitne pomoći nakon najnovijih okršaja. Kako navodi "Foks njuz", policija u opremi za razbijanje demonstracija je u jednom trenutku vodom iz topa polila i čoveka u invalidskim kolicima koji je nosio zastavu Turske. Erdogan je ranije danas optužio demonstrante da narušavaju ugled zemlje i upozorio da više neće tolerisati masovne demonstracije.

Vodeća opoziciona Republikanska narodna partija je u međuvremenu najavila da će 20 njenih parlamentaraca provesti noć sa demonstrantima u parku Gezi.

Guverner Istanbula Husein Avni Mutlu izjavio je sinoć da će policija nastaviti operacije protiv demonstranata na Trgu Taksim sve dok se on ne raščisti i pozvao je ljude da se klone tog mesta zarad lične bezbednosti.

"Istrajno ćemo nastaviti sa našim merama, bilo da je dan ili noć, dok se marginalni elementi ne raščiste i trg ne otvori za narod", rekao je Mutlu.

Turski premijer Tajip Erdogan je pristao da se sastane sa organizatorima protesta koji su počeli poslednjeg dana maja mirnim demonstracijama protiv projekta postavljanja replike kasarne iz doba Otomanskog carstva u centralnom istanbulskom parku Gezi pored Trga Taksim. Bilo je planirano da do susreta dođe danas, podsećaju agencija i navode da je od ponedeljka, kada je najavljeno, bilo i teških reči turske nomenklature na račun učesnika masovnih protesta.

Nova akcija razbijanja protesta protiv premijera Redžepa Tajipa Erdogana počela je juče ujutru. Kordoni policije su uz upotrebu suzavca i vodenih topova uspevali povremeno da potisnu demonstrante sa trga, ali su se oni ponovo vraćali sukobljavajući se s policijom, na
koju su bacali kamenice i Molotovljeve koktele.

U sukobima je zapaljeno i nekoliko vozila, a gorele su i barikade i automobilske gume šireći oko Taksima crni dim. Jak miris suzavca osećao se na širem području trga, zbog čega su i prolaznici i turisti nosili zaštitne maske preko lica.

Protest na Taksimu počeo je krajem maja zbog planova o izgradnji tržnog centra na mestu parka Gezi, kao i replike vojne kasarne i
džamije na trgu, ali je zbog brutalnog obračuna policije s demonstrantima prerastao u masovne antivladine demonstracije, koje su se proširile po čitavoj Turskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: