Dačić i Tači u nedelju u Austriji

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači učestvovaće u nedelju, 16. juna, na Evropskom forumu Vahau, u Austriji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.06.2013.

21:37

Default images

Forum se održava u samostanu Getvajg, u istoimenom mestu, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu inostranih poslova Austrije.

Dačić i Tači govoriće, prema programu koji je Tanjugu dostavilo austrijsko ministarstvo, drugog dana skupa, na završnoj plenarnoj sednici, na kojoj će učestvovati i šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger, kao i ministri spoljnih poslova Rumunije Titus Korlatean i Makedonije Nikola Poposki.

Tema foruma je "Iza krize - obrisi nove Evrope".

"Novosti" pišu, pozivajući se na svoje izvore, da će se Dačić i Tači sastati u Austriji kako bi pokušali da odblokiraju tehnički dijalog.

Izlaz iz ćorsokaka u koji su zapali pregovori o planu primene briselskog sporazuma još jednom će pokušati da nađu srpski premijer Ivica Dačić i Hašim Tači, piše ovaj list.

Kako saznaju "Novosti", oni će se najverovatnije sresti 16. juna u Beču, na marginama konferencije koju organizuje austrijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Cilj je da dvojica premijera tada, bar načelno, aminuju rešenja o kojima su se dogovorili tehnički timovi i "preseku" tamo gde je zapelo. Tako bi evropska šefica diplomatije Ketrin Ešton i Štefan File, komesar za proširenje, dva dana kasnije, 18. juna, ministrima spoljnih poslova podneli pozitivan raport o napretku dijaloga i normalizaciji odnosa.

Izvori "Novosti" u Evropskoj komisiji kažu da je već dogovoren i novi, briselski susret dvojice premijera sa Eštonovom i to 20. juna, kako bi Dačić i Tači, pred kamerama, dali politički pečat postignutim rešenjima.

"Naš stav je da dijalog treba da se nastavi na svim nivoima. Fokus smo stavili na implementaciju, i radimo sve da bi do nje došlo", kaže za "Novosti" Maja Kocijančič, portparolka Eštonove. Prema informacijama do kojih su došle "Novosti", Tači, koji je proteklih dana u Americi razgovarao sa najvišim vašingtonskim zvaničnicima, dobio je jasne signale da ne sme da vraća proces briselskog dijaloga unazad i da mora da se postigne dogovor o planu implementacije.

O tri ključne tačke sporazuma - policije, pravosuđa i lokalnih izbora - već su postignuti neki pomaci u tehničkom dijalogu.

Srbija je pristala da se na severu zatvore kancelarije MUP koje se ne bave isključivo administrativnim poslovima i načelno je dogovoreno da sudovi ne primaju nove predmete od 15. jula.

Priština, međutim, insistira da sudovi potpuno prestanu da rade i da se sudije integrišu u kosovski pravosudni sistem. Kosovski Albanci pristali su i da Srbi glasaju sa našim dokumentima, ali traže dodatne garancije Beograda da lične karte neće biti masovno izdavane, kako se ne bi povećao broj naših građana sa pravom glasa.

Upravo taj Gordijev čvor trebalo bi da preseku Dačić i Tači.

"Tačijev prostor za izvrdavanje ili opstrukcije se sužava. Amerikanci su odigrali ključnu ulogu u postizanju sporazuma od 19. aprila, autoritet EU je takođe sada u pitanju, i oni neće dozvoliti da zbog Prištine sve padne u vodu", kaže za "Novosti" predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

U četvrtak će uslediti još jedan pokušaj približavanja stavova dveju strana o pitanju telekomunikacija, kaže za "Novosti" ministar Rasim Ljajić:

"Poslaćemo Briselu pismo sa predlozima Beograda oko rešenja za pozivni broj i rada mobilnih operatera na KiM, a isto će učiniti i Priština".

Tači: O spornim pitanjima razgovaramo 20. juna

I Dačić i Tači na skup u Getvajgu doputovaće iz Njujorka, gde će učestvovati na sednici Saveta bezbednosti UN.

Prema ranijim najavama, njih dvojica će najverovatnije o spornim pitanjima razgovarati 20. juna u Briselu.

To je večeras u izjavi iz Njujorka potvrdio predsednik kosovske vlade.

Tači je na predavanju na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu, kako je saopšteno u Prištini, rekao da veruje da će na sastanku sa Dačićem u Briselu postići konačan sporazum o energetici i telekomunikacijama.

"Sporazum Priština-Beograd je jedno čudo. Kompromis je bio potreban i obe strane su donele potrebne odluke uz snažnu međunarodnu podršku", rekao je Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: