Vanredno zbog Dunava u Hrvatskoj

Zbog rasta vodostaja Dunava u Vukovaru, koji je jutros u 10.00 sati dostigao 660 centimetara, proglašeno je vanredno stanje za ceo tok Dunava.

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2013.

16:06

Default images

Kako su rekli u Hrvatskim vodama odluka je doneta iako vodostaj nije dostigao nivo od 680 centimetara kada je predviđeno proglašavanje vanrednog stanja, jer je reč o vrlo visokom vodostaju.

Vukovarsko-sremski župan Božo Galić proglasio je popodne vanredno stanje na celom poplavom ugroženom području Vukovarsko-sremske županije.

U Vukovaru je sve spremno za dolazak vrha vodenog talasa koji se očekuje u subotu a u tom gradu Dunav raste za oko 1,5 centimetara na sat. Ipak, procene Hrvatskih voda govore da će vrh talasa biti oko 720 centimetara i niži od istorijskog maksimuma iz 1965. godine kada je vodostaj Dunava ovde iznosio 769 centimetara.

U tom gradu su preduzete mere odbrane koje bi trebalo da štite grad i u slučaju 30 centimetara višeg vodostaja od tada dostignutog maksimuma.

U Osječko-baranjskoj županiji, gde je danas takođe proglašeno vanredno stanje, župan Vladimir Šišljagić je rekao da je takva odluka doneta zbog ozbiljnosti situacije i vodenoga talasa koji se očekuje tokom vikenda, a najverovatnije u petak.

On je napomenuo da je za sada sve pod kontrolom i nema bojazni za stanovništvo ni u jednom delu ugroženog područja, ali su sve službe spremne i u stanju pripravnosti, ako zatreba i za evakuacija stanovništva.

Spremni su i helikopteri a angažovno je oko hiljadu vojnika koji pojačavaju nasipe.

Trenutno je vodostaj Dunava kod Batine 752 centimetra, a Drave kod Osijeka 458 centimetara s tendencijom stalnog rasta, prenela je agencija Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: