Ima li zloupotreba Robnih rezervi?

Ministar poljoprivrede Goran Knežević za sutra najavljuje rezultate istrage o zloupotrebama Robnih rezervi.

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2013.

18:48

Default images

Na pomolu je još jedna priča o zloupotrebi državnih resursa. Na meti - kukuruz i pšenica iz Robnih rezervi.

Nadležni procenjuju da je šteta ogromna, ali ne objavljuju tačan iznos. On će biti utvrđen tek posle rezultata kontrole, koja bi trebalo da bude završena sutra.

Umesto za opšti intreres, Robne rezerve u funkciji pojedinaca. Mahinacije sa žitom i kukuruzom traju dugo, ali je država, sudeći po svemu, odlučila da tome stane na put.

Tako bar tvrdi ministar poljoprivrede Goran Knežević. On kaže i da bi u lancu odgovornih mogli da se nađu i ljudi iz državnih službi.

Inače, do otkrića se došlo slučajno. Kontrolom preostale količine prošlogodišnjeg roda utvrđene su velike mahinacije u skladištima.

Direktor Republičke direkcije za robne rezerve Goran Tasić kaže da se još analiziraju podaci sa terena, a da pojedini izveštaji ukazuju da je bilo mahinacija. Ipak, zvanični podaci očekuju nas naredne nedelje.

“U nekoliko slučajeva i to se pojavilo - da su neki pokušali takozvanim duplim dnom da pokažu da ima robe, a da je nema. Znači da se to dešavalo“, kaže on.

“Teorija da se to dešavalo, da se u toku noći nešto prebacuje iz jednog skladišta u drugo ne zvuči mnogo realno, jer se ipak radi o kabastoj vrsti robe. Da bi neko u toku samo jedne noći prebacio samo hiljadu tona robe trebalo bi mu bar 50 šlepera“, objašnjava Tasić.

Sve one koje kontrola otkrije u zloupotrebama očekuje krivična prijava. Međutim, Tasić kaže da ga brine što je i u prethodnom periodu bilo takvih zahteva, ali da oni još nemaju svoj sudski epilog.

“Procesi uglavnom jako dugo traju, i mislim da je i to jedan od razloga što se takva dela ponavljaju. Zbog toga mislim da će jedna od dobrih strana ove kontrole biti i ta da će se možda i neke od tih ranije podnetih krivičnih prijava sada brže okončati i procesuirati oni koji su počinili neko delo“, kaže Tasić.

I dok sud ne počne da radi svoj posao, Tasić uverava - ni ubuduće, kao ni do sada neće biti sklapani nikakvi novi ugovori sa onima koji su uhvaćeni u malverzacijama, kao ni sa ostalim privrednim subjektima koji su ostali dužni nešto Direkciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: