"Istorijski pomak Srbije i Kosova"

U Bratislavi počeo dvodnevni samit predsednika srednje i jugoistočne Evrope kojem prisustvuju predsednici Srbije i Kosova Tomislav Nikolić i Atifeta Jahjaga.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 12.06.2013.

00:44

Default images

Dvodnevni samit na temu "Strategija rasta u postkriznom oporavku" počeo koncertom Slovačke filharmonije nakon čega je organizovana svečana večera.

Predsednika Nikolića i njegovu suprugu Dragicu u zdanju slovačke filharmonije dočekao je predsenik Slovačke Ivan Gašparovič i njegova supruga Silvija.

"Dinamični region srednje, istočne i jugoistočne Evrope ima pravo da u evropskoj debati o izlasku iz krize ponudi svoja, autentična rešenja, koja polaze od naših iskustava. To pravo nam daju veliki napori koje smo nakon raspada bipolarnog sveta investirali u manje ili više uspešnu transformaciju naših društava", kazao je na otvaranju samita predsednik Gašparovič.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej da je prisustvo Nikolića i Jahjage na Samitu u Bratislavi istorijski pomak i poručio da zemlje Evropske unije žele da Srbija i Kosovo uspeju na svom evropskom putu.

Van Rompej je u pozdravnom govoru na otvaranju Samita posebno pozdravio napore domaćina i konstruktivni stav predsednika Nikolića i Jahjage.

"Imamo to zadovoljstvo da budemo svedoci da i Srbija i Kosovo po prvi put učestvuju na jedom međunarodnom skupu na predsedničkom nivou. To je istorijski pomak i taj ogroman korak je u potpunosti u skladu sa naporima same EU da donese trajni mir i stabilnost na Balkanu i u Evropi", kazao je Van Rompej.

Prema njegovim rečima, postizanje briselskog sporazuma je ogroman uspeh i sada su sve strane posvećene da zajednički rade na budućnosti u EU.

"Zemlje EU žele da Sribja i Kosovo uspeju", naglasio je šef Evropskog saveta.

On je poručio da je i EU sagrađena na pomirenju posle Drugog svetskog rata i ukazao da takav duh, duh pomirenja danas pokazuju i Beograd i Priština.

Prema njegovim rečima, konflikti koje je naizgled veoma teško rešiti, kao što je "onaj koji je razorio Zapadni Balkan", mogu biti prevaziđeni samo zahvaljući poverenju i posvećenosti obe strane.

Predsednik Srbije sutra će u zvaničnom delu samita govoriti pred šefovima država i vlada centralne Evrope, a na marginama skupa imaće bilaterarne susrete sa predsenikom Austrije Hajncom Fišerom i predsednikom Češke Milošom Zemanom.

Budući da samitu prisustvuje i kosovska predsednica Atifete Jahtjaga, prethodno je dogovoreno da učesnici budu predstavljeni u "gimnih formuli" - bez zastava i imena zemalja.

U delegaciji Srbije, koju predvodi Nikolić, su i savetnik predsednika za spoljnu politiku Marko Đurić, ambasadorka u Slovačkoj Radmila Hrustanović i koordinator za saradnju sa medijima Vuk Fatić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: